Agenţia americană pentru sănătate publică – Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) – a recomandat un vaccin dezvoltat de Pfizer împotriva virusului respirator sinciţial (VRS), care va putea fi administrat femeilor însărcinate cu scopul de a-i proteja pe bebeluşii lor împotriva formelor severe ale bolii cauzate de acest virus, informează DPA, preluată de Agerpres.
VRS reprezintă principala cauză de spitalizare a bebeluşilor în Statele Unite. Noul vaccin produs de Pfizer, serul bivalent RSVpreF, comercializat sub numele de Abrysvo, a demonstrat că reduce riscul de spitalizare a bebeluşilor cu 57% în primele şase luni după naşterea lor, au precizat reprezentanţii CDC într-un comunicat.
Pentru a maximiza protejarea bebeluşilor după naştere, CDC recomandă administrarea sezonieră a unei doze de vaccin anti-VRS pentru femeile însărcinate ale căror sarcini se află în intervalul cuprins între a 32-a şi a 36-a săptămână.
Este pentru prima oară când persoane eligibile vor putea să primească vaccinuri Pfizer pentru a contribui la protecţia împotriva VRS, COVID-19 şi pneumoniei pneumococice, au transmis reprezentanţii companiei farmaceutice americane.
Recent , membrii Comitetului Consultativ pentru Practici de Imunizare (ACIP) au decis cu 11 voturi „pentru” şi unul „împotrivă” recomandarea vaccinului VRS matern pentru gravidele aflate între a 32-a şi a 36-a săptămână de sarcină, folosind administrarea sezonieră, pentru a preveni infecţia tractului respirator inferior cu VRS în rândul sugarilor.
De asemenea, acelaşi comitet a votat pentru a aproba includerea vaccinului bivalent RSVpreF produs de Pfizer în Programul de Vaccinare a Copiilor, care se adresează gravidelor cu vârste mai mici de 19 ani.