Nicoleta Dumitrescu

Ce le mai place politicienilor, mai ales acelora care sunt la putere, să se alinte! Cu siguranță, dimineața, după ce se trezesc și se uită în oglindă, nu-și mai încap în piele de mândri ce sunt de ei, considerându-se unici, de neînlocuit și, firește, cei mai buni!
Și cum este loc destul pentru gratulări narcisiste, gândul acestora zboară, evident, la anul 2024 când, potrivit propriilor convingeri, ar fi mai mult decât vrednici ca să mai aibă parte, evident că tot prin votul electoratului, de un nou mandat la guvernare. Așa că de pe acum își țes, la fel ca păianjenii propria plasă, drumul – deocamdată cu declarații – către propria glorie personală sau a partidului din care aceștia fac parte, așa cum a făcut, recent, și secretarul general al liberalilor, Lucian Bode. „Partidul Naţional Liberal va da preşedintele ţării şi în 2024. România este pe un parcurs euroatlantic foarte bun, putem să ne dezvoltăm în continuare în acest parteneriat. Cu siguranţă, PSD îşi doreşte să aibă un candidat care să câştige. Şi-au dorit de 20 de ani acest lucru. Este firesc să fie aşa, dar PNL, cu zestrea pe care o are, cu ceea ce a făcut Partidul Naţional Liberal în ultimii trei ani şi jumătate asumându-şi guvernarea, are toate premisele să dea, nu un candidat, ci viitorul preşedinte al României”, a declarat Lucian Bode.
La ce fel de ”zestre” a făcut apel fostul ministru? La ”zestrea umană”, firește, și anume: primari, parlamentari, consilieri locali și județeni, bașca sutele de specialiști de prin ministere, Lucian Bode confirmând, printre altele, că PNL urmează să fuzioneze cu ALDE, care va veni la pachet și cu cei 900 de aleși locali pe care acest partid îi are acum.
Cât privește această mare zestre de oameni, nu trebuie uitat faptul că de fiecare dată, înainte ca electoratul să fie chemat la vot, între partide începe marea migrație sau marea racolare, formațiunile politice fiind la întrecere, care pe care, să-și fure unele de la altele primarii încă în funcție și să-i impună drept candidații lor pentru următoarea rundă de alegeri.
Deși, o dată la patru ani, traseismul politic este mai mult decât incriminat, când vine vorba despre furat primari, consilieri ori parlamentari, nimeni nu mai vede și nu mai recunoaște nimic, adeziunile sunt semnate… în alb!
În condițiile în care, însă, se tot vorbește ca la viitoarele alegeri liberalii și social-democrații să meargă împreună, adică pe liste comune, este de văzut dacă, în acest context, va mai exista tentația furtului din… zestrea umană cu care se tot laudă acum partidele care fac parte din coaliția aflată la putere.
Și mai rămâne de văzut dacă, până la urmă, cele două partide vor reuși să reziste marilor presiuni venite chiar din interior, orgoliilor propriilor membri, având în vedere faptul că, așa cum se știe, acestea nu s-au iubit, sincer, niciodată. Timpul însă, ca întotdeauna, va fi cel care va face și în acest caz, al zestrei umane, proba rezistenței, având în vedere faptul că mizele puterii sunt atât de mari!