V. Stoica

Ca în fiecare an, pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova au efectuat verificări la unitățile de învățământ prahovene, pentru a identifica eventualele neconformități pe linia apărării împotriva incendiilor și protecției civile, dar și pentru a stabili măsuri pentru remedierea acestora într-un timp cât mai scurt. ”Din evidenţele actuale (n.n. – la finalul săptămânii trecute), potrivit ISU Prahova, la nivelul judeţului Prahova funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu un număr de 54 de clădiri cu destinaţia de unități de învățământ, fiind vorba despre clădiri cu destinația de internat, săli de sport, corpuri de clădiri și clădirea școlii, atât din cadrul unor școli primare și gimnaziale, cât și din cadrul unor grădinițe și licee de pe raza județului nostru. Până în prezent, din totalul de 856 de clădiri, 164 de clădiri cu destinația de unități de învățământ au obținut autorizația de securitate la incendiu, 54 funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu, iar 638 nu fac obiectul avizării”.

Pe de altă parte, spun pompierii prahoveni, ”prin activităţile de informare preventivă pe care instituţia noastră le desfăşoară, s-a încercat ca beneficiarii (preşcolarii, elevii, studenţii şi personalul) să cunoască specificul clădirii, unde sunt amplasate mijloacele de apărare împotriva incendiilor, căile de evacuare, locul de întâlnire în caz de incendiu etc. De asemenea, echipajele de pompieri militari efectuează periodic misiuni de recunoaştere în teren, la instituții de învățământ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi, mijloace de primă intervenție şi alte aspecte de interes operativ”.

Avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcţii noi sau pentru dezvoltarea (extinderea), modernizarea ori pentru schimbarea destinaţiei celor existente, iar categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se stabilesc în funcţie de categoria de importanţă, regimul de înălţime, destinaţie, suprafeţe construite desfăşurate, număr de utilizatori, etc.
”Precizăm că unitățile de învățământ nu intră sub incidența H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Inspectoratul pentru Situații de Urgență își manifestă disponibilitatea acordării asistenței tehnice de specialitate în vederea obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu”, mai precizează ISU Prahova.

Lista clădirilor care nu dețineau, la finalul săptămânii trecute, autorizație de securitate la incendiu, în imaginile alăturate.