Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

14 septembrie 1895 a rămas o zi emblematică pentru constructorii din România: data la care a fost recepționat podul ”Anghel Saligny” de la Fetești, o lucrare de artă, simbol al ingineriei românești, la vremea respectivă cel mai lung pod din Europa și al doilea din lume!
Această dată a devenit, de altfel, și Ziua Națională a Constructorului, pe care o sărbătorim an de an, toți cei care am activat sau ne desfășurăm activitatea în acest domeniu extrem de important pentru societate. Este o sărbătoare instituită prin Legea nr. 350/2018.
Orice profesie trebuie respectată și onorată. Dar, fără îndoială, fiecare dintre noi are în suflet ceva special pentru profesia sa! Vorbesc astăzi, de Ziua Constructorului, atât în calitate de parlamentar membru al Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, dar în mod special de inginer constructor și de vicepreședinte Căi de Comunicații în cadrul Comisiei Naționale de Urmărire a Comportării in Situ a Construcțiilor.
Ziua Națională a Constructorului are o semnificație deosebită în această perioadă, în condițiile în care sunt foarte multe proiecte în derulare cu fonduri guvernamentale și europene – investiții în infrastructura rutieră și feroviară, în infrastructura școlară și socială, dar și în alte zone necesare dezvoltării durabile a comunităților locale -, care necesită personal specializat atât pentru proiectare, cât și pentru execuția lucrărilor.
Partidul Social Democrat a adoptat și va menține în continuare măsurile de sprijin în domeniul construcțiilor, esențiale pentru asigurarea resursei umane și pentru reducerea migrației forței de muncă, cu impact major în viața socială și, implicit, în asigurarea unui climat familial sigur. Chiar și în aceste condiții, este nevoie în continuare de personal în construcții, căutat chiar și la mii de kilometri de România! Este nevoie de arhitecți, de proiec­tanți, de ingineri constructori, de sudori, de dulgheri, de fierari-betoniști, de zugravi sau de instalatori. Sunt zeci de meserii în domeniul construcțiilor, fiecare în parte cu specificul său, cu necesarul său pe piața muncii, deoarece fără una dintre verigile acestui lanț profesional nu putem avea o finalitate în derularea proiectelor de investiții!
Este evident, conform datelor oficiale, că sectorul construcțiilor a produs circa 280,4 miliarde de lei – prețuri curente – în semestrul I, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă comparativ cu perioadele anterioare. Este încă un motiv să îi cinstim pe toţi constructorii, ”nu numai pe acei care făuresc edificii din piatră, cărămidă, lemn, beton şi sticlă, ci şi pe aceia care ştiu să ridice monumente ale spiritului”, așa cum spunea, în urmă cu un an, președintele Academiei Române, domnul Ioan Aurel Pop.
În final, le urez LA MULȚI ANI tuturor constructorilor români, cărora le doresc multă sănătate, iar profesionalismul să le fie respectat și bine răsplătit!