Magistratul Alin Ene, preşedintele Judecătoriei Ploieşti, face o interesantă analiză „Despre (NE)normarea muncii în instanțe – 8,65 minute/dosar pentru studiu și de ce vorbim despre necesitatea normării muncii”. O redăm integral: „111 dosare pentru ședința din data de 5 septembrie. Următoarea ședință a completului, din 19 septembrie, este deocamdată mai mică, doar 95 de dosare. Ședințe mixte, deci dosare civile și penale deopotrivă, în aceeași ședință.
Ce activități trebuie să desfășoare judecătorul doar pentru aceste dosare aflate pe listele de ședință? Trebuie să studieze (sau, cum spunem în instanțe, să „vadă”) ședința de judecată. Dosarele de pe listă se împart în 2 categorii: dosare nou intrate și dosare rulate (a căror judecată a fost amânată de la termenul anterior).
1. Pentru dosarele nou intrate studiul ședinței de judecată presupune ca judecătorul să citească fiecare înscris din dosar, începând cu cererea de chemare în judecată și eventual întâmpinarea (acte pentru care nu există niciun standard obligatoriu, astfel că pot să aibă între 1-2 și zeci de pagini, după caz, pot fi redactate la calculator, la mașină de scris ori scrise de mână, pot să aibă o structură logică sau nu, pot urma un raționament logico-juridic sau nu) și continuând cu înscrisurile atașate de părți în dovedire. Prima provocare este ca, după lecturarea cererii de chemare în judecată, judecătorul să reușească să înțeleagă care este problema de fapt și care sunt dispozițiile legale invocate. Pentru că deși legea prevede că cererile ar trebui să cuprindă în mod expres aceste detalii, prea rar în practică se întâmplă astfel.
Citind întâmpinarea, trebuie să înțeleagă ce apărări de fapt invocă partea adversă și dacă acele apărări au capacitatea juridică de a conduce la respingerea cererii. Și după ce a identificat toate acestea, să verifice personal dacă nu cumva există alte norme legale relevante în cauză, neindicate de părți. Da, nu e mare lucru, fiecare cetățean este dator să cunoască legile țării, cu atât mai mult judecătorii. Conform interogării efectuate în 29 august 2023 pe repertoriul legislației din România, avem azi în vigoare DOAR 11.712 acte normative primare (legi, ordonanțe de guvern și ordonanțe de urgență).
Apoi judecătorul trebuie să verifice câte dintre sutele de foi depuse la dosar sunt pertinente, concludente și utile soluționării cauzei, pentru a le încuviința ca probe. După care să se gândească dacă, raportat la specificul cauzei, există probe ce ar trebui administrate din oficiu, pentru a le pune în discuție la termen. În final, toate aceste aspecte, împreună cu ce clarificări ar fi necesare și ce măsuri trebuie dispuse la primul termen, în funcție de situațiile ce se pot ivi în sală, vor fi consemnate pe lista de ședință, pentru fiecare dosar în parte.
2. Pentru dosarele rulate, trebuie verificate notițele de pe lista de ședință de la termenul anterior și citită încheierea de ședință de la acel termen (teoretic, dacă ai norocul de a-ți mai aminti detaliile dosarului nu mai e nevoie sa îl parcurgi în întregime). Urmează a verifica dacă obligațiile stabilite la termenul anterior au fost aduse la îndeplinire și ulterior a parcurge toate înscrisurile depuse la dosar între termene (cereri suplimentare, excepții, înscrisuri în dovedire).
În final, toate acestea vor fi consemnate pe lista de ședință, pentru fiecare dosar în parte, împreună cu măsurile ce se impun a fi dispuse în continuare, astfel încât să se poată proceda la judecarea cauzei. Toate activitățile descrise anterior ar trebui să fie realizate, teoretic, în 2 zile lucrătoare, anterior ședinței de judecată (potrivit art. 113 din Regulamentul de Ordine Interioară al instanțelor de judecată). Așadar, pentru studierea celor 111 dosare, judecătorul va trebui să aloce în medie 8,65 minute.
Și ca să înțelegem mai bine ce înseamnă 8,65 minute, lectura prezentului text, pentru cei care au avut răbdarea de a citi până la final, durează, potrivit unui instrument online, 3,20 minute. Cu alte cuvinte, un judecător ar trebui să studieze un dosar în timpul în care ar citi mai puțin de 3 astfel de postări”.