Nicoleta Dumitrescu
Nu mai este de mult timp o noutate faptul că, dintre toate ţările europene, România se situează pe primul loc în privinţa celui mai mare număr de accidente înregistrate pe șosele. De fapt nu e drum, din ţărișoara asta, unde pe stânga sau pe dreapta să nu se vadă și cruci, semn că acolo au fost curmate vieţi în cel mai crunt mod posibil. Iar cauzele sunt multiple.
Pe de o parte, se știe, reţeaua de drumuri este mult subdimensionată în comparaţie cu numărul mare de mașini care circulă astăzi în România, iar, pe de altă parte, unii dintre șoferi, aflaţi la volanul unor automobile puternice, fac pe teribiliștii, încălcând nu doar limitele legale de viteză, ci și afișând și o mare satisfacţie atunci când reușesc să-i șicaneze și pe ceilalţi aflaţi în trafic. Se circulă haotic ori bară la bară, cu o mână pe volan, cealaltă ţinând telefonul lipit de ureche, toate acestea fiind, de fapt, imagini din trafic intrate, din păcate, în… normalitatea zilei de astăzi. Iar, din nefericire, în această ”normalitate” a intrat, cu foarte mare ușurinţă, și numărul, din ce în ce mai mare, al șoferilor care sunt depistaţi fie că au consumat alcool ori droguri sau, și mai grav, ambele!
Acum câteva zile, România a mai înregistrat un nou cumplit accident, cel din judeţul Constanţa, în care un tânăr șofer, care consumase droguri, a curmat viaţa a două persoane, alte trei fiind rănite, tot tinere, și mai revoltător fiind faptul că, potrivit unor informaţii oficiale, șoferul vinovat de această tragedie a mai fost cercetat în alte două dosare penale pentru deţinere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu! Pentru că respectivul șofer mai fusese tras pe dreapta în trafic, cu câteva zile înainte de teribilul accident, ba chiar nu cu multe ore înainte de a-l produce, acum se fac anchete, se caută răspunsuri la o serie de întrebări, prin care se încearcă să se afle ce ar fi trebuit să se facă, de fapt, pentru ca această dramă să nu fi avut loc, iar tinerii decedaţi să mai fi fost, și astăzi, în viaţă!
Dat fiind acest accident și pentru că s-au ridicat nenumărate semne de întrebare în acest caz, întrebat unde este veriga slabă, cea care a împiedicat ca legea să fie aplicată, actualul ministru de Interne a ţinut să spună că, de fapt, în sistem sunt multe verigi slabe, pe listă fiind trecute lipsa resurselor umane- Ministerul de Interne pierzând, la propriu, 35.000 de cadre în ultimii ani, pregătirea profesională, dotările tehnice…
Dar, cine, oare, se face vinovat de existenţa acestor verigi slabe? Răspunsul este, firesc, tot la politicieni, politica fiind aceea care, de fapt, girează funcţionarea tuturor domeniilor din ţara asta. Din păcate, verigile slabe din sistem, în cazul MAI, nu au apărut de ieri de azi. Ele erau acolo de ceva timp și, pentru că peste ele s-a depus, evident, rugina au cedat!
Problema este că aceste verigi slabe se văd că există și că au cedat doar atunci când se întâmplă tragedii de genul celei înregistrate recent în localitatea de la malul mării. Oare nu se știa sau nu se știe de lipsa resurselor umane, în condiţiile în care în MAI pensionarea se face în floarea vârstei, pentru ca, mai apoi, unii dintre ei să fie (re)angajaţi în diferite instituţii de la stat? Ba da, iar răspunsul este tot la politicieni, că doar ei girează unde și pe ce post are nevoia ţara de…specialiștii care sunt trâmbiţaţi în campaniile electorale! Sunt multe verigi slabe în ţara asta, iar asta se întâmplă și din cauza faptului că unii au tras, și din stânga, și din dreapta, din lanţul unor lucruri gândite la început bine, dar transformate în așa fel încât orice modificare s-a transformat în vulnerabilitate.
Problema este însă faptul că, de la o zi la alta, mult prea multe lucruri care se dovedesc a fi scăpate de pe făgașul normal dau impresia că nu mai au nicio șansă în a reveni la normalitate. De ce? Pentru că tocmai aceia care ar trebui să le ţină în mână, nu că nu vor, dar dau impresia că nu sunt nici capabili de a le face să funcţioneze bine. A cui este vina?! Căutaţi în fiecare domeniu verigile slabe, apărute în ultimii zeci de ani o dată la patru ani, iar răspunsul va veni de la sine!