V. Stoica

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), singura autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, a avut pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 23 august, un subiect mai puțin obișnuit – vizionarea unei emisiuni transmise de postul Nașul TV la începutul lunii mai 2023, în care se prezentau ”tunelurile secrete din Bucegi”. Pentru că misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului, decizia a fost una care poate fi considerată nemaiîntâlnită în istoria audiovizualului din România.
Comunicat CNA: ”În ședința de miercuri, 23 august, CNA a vizionat emisiunea „Să vorbim despre tine” difuzată pe postul Nașul TV în 05.05.2023. În emisiune, invitatul Sacha Stone, influencer britanic, a prezentat imagini din interiorul munților Bucegi, România. Domnia-sa a afirmat că în interiorul Bucegilor există tuneluri de mari dimensiuni, care duc către alte continente. De asemenea, au fost prezentate imagini ale unor structuri de mari dimensiuni (250 metri înălțime), respectiv câteva statui și o piramidă, aflate în interiorul acestor tuneluri. Moderatoarea emisiunii, doamna Gabriela Calițescu, nu a prezentat dovezi independente cu privire la aceste informații, unul dintre motivele invocate de domnia-sa fiind că accesul în tunelurile din Bucegi este interzis. Consiliul a decis, în unanimitate, să amâne analiza emisiunii cu două săptămâni pentru a permite echipei de ziariști de la Nașul TV să verifice la fața locului existența tunelurilor și a construcțiilor din interiorul acestora. În virtutea rolului său de apărător al libertății de exprimare și al liberului acces la informații de interes public, CNA adresează un apel tuturor autorităților relevante să nu împiedice accesul ziariștilor în tunelurile secrete din Bucegi”.
Decizia vine după ce realizatoarea emisiunii în care s-au prezentat aceste informații la care face referire Consiliul Național al Audiovizualului, Gabriela Calițescu, prezentă online la ședință, a declarat: ”Personal nu am fost acolo ca să certific că exact așa sunt (…). Nu cred că-mi este permis să intru acolo”.
Mircea Toma, membru CNA, a propus să se verifice în Bucegi tunelurile, având tot sprijinul din partea Consiliului. ”Eu aștept cu toată încrederea rezultatul investigațiilor dumneavoastră”, a spus Mircea Toma. (sursa foto: CNA)