Nicoleta Dumitrescu

De la o săptămână la alta, de la o zi la alta, cei de la PSD și PNL par că nu reușesc să pice de acord, unii cu alții, în privința mult căutatelor măsuri fiscale prin care să se acopere golul bugetar. De altfel, politicienii nici nu ar avea cum să fie pe aceeași linie, atât timp cât fiecare partid are propria viziune asupra termenului economie, respectiv de reducere a cheltuielilor, în condițiile în care, de fapt, odată ajunse la putere, partidele își doresc cât mai mult, dar fiecare în dreptul său.
Practic, în continuare, se merge pe principiul cu o mână se ia, cu alta se dă, dovadă că după ce s-a anunțat că vor fi tăiate peste 200.000 de posturi care erau vacante și neocupate, la sfârșitul săptămânii trecute s-a anunțat înființarea unei noi companii de stat, un organism de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului. Este vorba despre Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, agenție care va avea responsabilitatea de a asigura, așa cum s-a anunțat în mod oficial, o procedură de selecţie… transparentă şi competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliilor de administraţie, de a monitoriza, evalua, controla şi publica raportarea periodică a indicatorilor de performanţă, fiind, în concluzie, cităm, ”un tablou de bord de monitorizare a performanţelor întreprinderilor publice prin intermediul căruia vor fi urmăriţi indicatorii de performanţă, financiari şi nefinanciari şi cei cheie” !!! După câte comitete și comiții sunt în momentul de față în România, adică direcții și agenții, mai era nevoie acum și de o altă agenție cu un așa nume pompos?! După cum se vede, în același spirit al reducerilor cheltuielilor la bugetul de stat, de care se face acum atât de mare tam-tam, mai era nevoie de asigurarea unor posturi de președinte și de vicepreședinți, care, fiind asimilați funcțiilor de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat, vor fi ocupate, firește, tot pe criteriul politic!
Ieri, cu privire la măsurile fiscale, unul dintre prim-vicepreședinții PNL a evidențiat necesitatea găsirii de formule optime, care să nu afecteze sistemul privat, punctând pe faptul că statul român este un stat foarte gras, cu care nu poți să mergi înainte. Ei bine, în acest caz, respectivul politician chiar are drepate, însă liberalul uită- sau mai bine zis nu vrea să spună- și din vina cui a ajuns statul român aproape obez ! Practic, de la un mandat la altul, pentru a-și mulțumi lungul șir de membri și simpatizanți care au pus umărul la umplerea căruțelor cu voturi ce au condus la accederea la putere, partidele nu au făcut altceva decât să îngrașe aparatul de stat cu funcții, în ideea de a-i mulțumi pe toți. Așa s-au inventat direcții și agenții de stat, ba chiar s-au împărțit și unele ministere, doar ca să se ajungă funcțiile de conducere la toți!
De câte ori politicienii nu au ieșit public spunând că se vor identifica soluții pentru a pune stop risipei banilor în sistemul bugetar?! Din păcate, statul a ajuns atât de rotofei precum în prezent din cauza jocurilor și a compromisurilor la care s-au dedat tot ei, politicienii, uitând însă faptul că dărnicia, fără număr, din bani publici, costă! Mai trist este însă faptul că, în goana de a se găsi urgent soluții, potențialele măsuri identificate par să afecteze mai degrabă sistemul privat, așa cum se reclamă în momentul de față, deși, așa cum s-a văzut, s-a spus că, de data aceasta, statul va strânge cureaua! În ce fel?!?