* În fiecare zi – peste 30 de incendii!
* În 2022, Prahova a deschis topul ­naţional al incendiilor provocate de focuri lăsate ­nesupravegheate în curţi și pe câmp

Numărul piromanilor a crescut constant, în ciuda măsurilor de pază şi a sancţiunilor tot mai mari, iar acest lucru este periculos pentru oameni, sol şi mediu, în general, în primele şase luni înregistrându-se 5.587 de incendii de vegetaţie, adică mai mult de 30 pe zi, a afirmat Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), citat de Agerpres.
Conform sursei citate, în 2022 şi-au pierdut viaţa 15 oameni, iar în acest an au decedat alte două persoane din cauza acestor incendii. Fenomenul arderilor de vegetaţie a atins cote fără precedent anul trecut, când numărul total al incendiilor de acest fel a fost de 2,6 ori mai mare decât cel înregistrat în anul 2018, arată statisticile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, citate de ANPM.
«De la 8.191, în 2018, până la 20.945, în 2022, este o diferenţă care arată că numărul piromanilor a crescut constant, în ciuda măsurilor de pază şi a sancţiunilor tot mai mari, iar acest lucru este periculos pentru oameni, sol şi mediu, în general», a avertizat preşedintele ANPM.
Conform OUG nr 195/2005 privind protecţia mediului, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor, litierei pădurii şi vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 de lei, la 15.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 de lei şi până la 100.000 de lei, pentru persoane juridice.
Mai mult decât atât, în cazul în care aceste suprafeţe se află în arii protejate sau pe terenuri supuse refacerii ecologice, arderile constituie infracţiuni şi se sancţionează penal.
«Facem apel la populaţie, să înţeleagă că prin aceste incendieri pun în pericol viaţa sau sănătatea proprie şi a întregilor comunităţi din zonă. De cele mai multe ori, cei care recurg la astfel de practici sunt chiar proprietarii sau deţinătorii terenurilor respective. Ideea că arderea face bine pământurilor este profund greşită, în realitate având efect negativ atât asupra biodiversităţii şi ecosistemelor, cât şi asupra sănătăţii umane», a subliniat Păştinaru.
Conform datelor ANPM, în luna martie nivelul a fost cel mai mare: 1.726 de incendii, adică în medie, 56 pe zi. Astfel, nu au lipsit nici de data aceasta victimele, din cele cinci persoane afectate, două pierzându-şi viaţa, iar trei fiind rănite.
«Este nevoie de responsabilitate, pentru că implicaţiile pot fi din cele mai grave. Pe când lucram în echipele de control ale Gărzii Naţionale de Mediu interveneam de câte ori se putea, pentru a limita extinderea flăcărilor, până la venirea pompierilor. Au existat, însă şi multe situaţii în care au ars gospodării, de la focuri lăsate nesupravegheate în propriile curţi sau pe câmp. Aceste arderi nu aduc niciun fel de beneficiu. Anul trecut a fost o adevărată nebunie cu aceste incendii al căror număr a crescut cu 113% faţă de 2021», a mai spus reprezentantul ANPM.
Din datele anului trecut, cele mai multe incendii de acest fel s-au înregistrat în judeţul Prahova, urmat de Dâmboviţa şi de Hunedoara. Din punct de vedere al perioadelor preferate de piromani, lunile martie şi iulie sunt cele mai fierbinţi în privinţa arderilor de vegetaţie.
Arderile de vegetaţie cresc incidenţa bolilor respiratorii şi a crizelor acute de astm şi pot provoca boli respiratorii acute la copii şi modificări ale funcţiei ventilatorii pulmonare, mai precizează sursa citată.