Aşa-numitele paie de băut ‘’ecologice’’ conţin substanţe chimice ‘’permanente’’ şi potenţial toxice şi este posibil să nu fie mai bune pentru mediul înconjurător comparativ cu paiele din plastic, au atras atenţia cercetătorii, potrivit relatărilor DPA/PA Media, preluate de Agerpres.
Substanţe chimice «permanente», potenţial dăunătoare pentru oameni, vieţuitoare sălbatice şi mediul înconjurător, au fost găsite în 18 din 20 de sortimente de paie de băut din hârtie, a descoperit o echipă de cercetători belgieni.
Un număr tot mai mare de ţări, inclusiv Marea Britanie şi Belgia, au interzis comercializarea produselor din plastic de unică folosinţă, inclusiv paiele de băut, iar versiunile vegetale au devenit alternative populare. În prima analiză de acest fel din Europa, şi doar a doua din lume, cercetătorii au testat 39 de sortimente de paie de băut pentru prezenţa grupului de substanţe chimice sintetice cunoscute sub denumirea de substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS).
PFAS au fost găsite în majoritatea ­paielor testate şi au fost mai frecvente în cele din hârtie şi bambus, conform studiului publicat în jurnalul Food Additives and Contaminants.