Ministerul Sănătăţii (MS) a informat, printr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a instituţiei, că a avut loc loc o primă întâlnire a Grupului Tehnic de Lucru pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Digitalizare în Sănătate şi a Planului de Acţiune pentru România, care a reunit reprezentanţi ai instituţiilor relevante din domeniul medical şi cel al digitalizării, potrivit Agerpres. Conform sursei citate, în cadrul întâlnirii organizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în colaborare cu biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ministrul Sănătăţii, dr Alexandru Rafila, şi secretarul de stat dr. Alexandru Rogobete au descris obiectivele generale şi cele specifice pentru elaborarea primei strategii naţionale de digitalizare în sănătate, aliniată cu liniile de finanţare europeană disponibile până în 2030.
Cu sprijinul experţilor OMS în domeniul serviciilor digitale de sănătate şi asistenţă medicală, participanţii au discutat problemele-cheie din România, precum şi activităţile care trebuie întreprinse pentru realizarea acestei strategii, menţionează informarea MS.
«Digitalizarea sistemului medical reprezintă o tranziţie importantă către utilizarea celor mai moderne tehnologii. Utilizarea electronică a datelor, interoperabilitatea, telemedicina şi alte soluţii digitale de management clinic vor duce la creşterea accesului oamenilor la servicii de sănătate, la îmbunătăţirea serviciilor medicale, reducerea erorilor, optimizarea managementului şi a planificării resurselor în sănătate. Mulţumim tuturor experţilor şi instituţiilor partenere pentru implicare în elaboararea primei strategii naţionale pentru digitalizarea sistemului medical din România», a declarat ministrul Alexandru Rafila, citat în comunicatul menţionat.
De asemenea, secretarul de stat Alexandru Rogobete a subliniat că prin PNRR sunt puse la dispoziţia României fonduri de 400 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemului sanitar. «400 de milioane de euro din PNRR pentru digitalizare. Au fost deschise apelurile de proiecte pentru dezvoltarea sistemului digital al CNAS şi cel pentru digitalizarea a minim 200 de spitale. Termenul de depunere al proiectului este 28 august. La mijlocul lunii august se vor lansa alte doua apeluri de proiecte pentru dezvoltarea sistemului de telemedicină la nivel naţional şi digitalizarea MS şi a subordonatelor. Un alt pas important este alinierea sistemului medical digital din România la standardele Comisiei Europene pentru conectarea la Spaţiul European Digital», a declarat secretarul Alexandru Rogobete.
Ministerul Sănătăţii mai menţionează, în comunicat, că va continua să lucreze împreună cu ceilalţi actori vizaţi pentru a consolida accesul la sistemele de sănătate prin utilizarea tehnologiei digitale.