Luiza Rădulescu Pintilie

Cu o temă de maximă actualitate înscrisă pe agenda celei de-a 29-a ediții – Impactul inteligenței artificiale asupra drepturilor omului -, tocmai s-a încheiat o nouă reuniune a Universității Internaţionale de la Cheia, desfășurată în perioada 4-6 august a.c. (fizic, dar și cu participare online; în format blended – learning), sub egida Clubului de la Cheia „Victor Dan Zlătescu” – membru al Institutului European de Drept Viena-Bruxelles (ELI), în colaborare cu  Asociația pentru Națiunile Unite din România(ANUROM), reprezentată de preşedintele ANUROM, prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlătescu și având în comitetul științific, în comitetul de organizare și printre parteneri reprezentanți ai unor instituții și foruri academice, universitare și profesionale importante. Printre aceștia s-a regăsit, ca expert invitat, conf.dr. Diana Camelia Iancu, decan al Facul­tății de Administrație Publica – SNSPA, manager instituțional al CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale, o alianță universitară din care face parte și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), care are conturat un set ambițios de acțiuni pentru viitor, astfel încât să consolideze și să extindă alianța.
În plină dezbatere internațională asupra inteligenței artificiale (IA), considerată o „tehnologie determinantă a viitorului, care constă în capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea“, evidențiindu-se atât oportunitățile, cât și pericolele, din unele perspective exprimate deja de experți de renume mondial IA fiind „la fel de periculoasă ca pandemiile și războiul nuclear”, în cele două zile, în sesiunile plenare și cea de concluzii, moderate de prof.dr. Irina Moroianu Zlătescu, Florin Emeric Saghi, ministru plenipotențiar, conf dr. Constanța Mătușescu. conf.dr. Carmen Silvia Paraschiv s-au abordat subiecte pe cât de diverse pe atât de interesante: Justiţia algoritmică. Dreptul și învăţarea algoritmică; Viitorul respectării drepturilor omului din perspectiva Inteligenţei Artificiale; Dreptul la imagine personală în contextul utilizării noilor tehnologii; Dreptul la non-discriminare în epoca Inteligenţei Artificiale; Avertismentul de integritate: mit sau realitate?; Beatificarea „democraţiei supravegheate”; De la e-democraţie la countra-democraţie; A patra revoluţie industrială, Inteligenţa Artificială și problema drepturilor „omului nou”; Abordarea Uniunii Europene privind Inteligenţa Artificială și asigurarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor; Inteligenţa artificială și patrimoniul documentar. O simbioza (im)perfecta? Protecţia dreptului la viata privată în contextul proliferarii inteligenţei artificiale.
În susținerea făcută de profesor univ.dr Irina Moroianu Zlătescu – membru titular IACL/AIDC și ASJR, vicepreședinte IDEF, membru al Consiliului ELI, director al Centrului Transdisciplinar pentru Drepturile Omului, SNSPA, președinte ANUROM, a fost prezentată în cadrul conferinţei și prelegerea „Utilizarea responsabilă a Inteligenţei Artificiale bazată pe drepturile omului. Noi perspective”, oportunitatea, actualitatea și, mai ales, importanţa unei asemenea teme fiind pe deplin justificate în contextul tot mai fierbinte al dezbaterilor privind implicaţiile etice, juridice și sociale ale Inteligenţei Artificiale, al preocupărilor și perspectivelor de reglementare ale acestui domeniu care se dezvoltă și avansează extrem de rapid. În același timp, evidenţiază implicarea constantă a Clubului de la Cheia „Victor Dan Zlătescu” în abordarea unor teme majore, cu mare impact internațional, în fiecare ediție a conferințelor intrate deja într-o onorantă tradiție.