George Marin

Astfel a fost considerată a doua ediție a turneului dotat cu „Cupa de Vară – Activ Prahova” de către toți antrenorii echipelor participante: Gheorghe Covaciu (Slobozia), Daniel Gheorghe (Deva), Marius Dănileț (Iași) și Dragoș Dobrescu (Ploiești). Nimic de contestat din partea noastră în ceea ce privește utilitatea turneului – ba chiar considerăm că ar trebui perpetuat – însă ceea ce s-a văzut pare să fie la o considerabilă distanță față de Liga Florilor, fie și ținând cont că echipele participante la acest turneu sunt încă în perioada de pregătire și în așteptarea unor decizii clare ale Federației Române de Handbal în ceea ce privește liga secundă.
Toate cele patru echipe prezente la Ploiești au participat la turneul final al ediției trecute a Diviziei A fără a putea face pasul către Liga Florilor, Activ și Deva nereușind această performanță nici la Turneul de Baraj disputat la Mioveni. Prima zi a turneului a produs două partide aflate sub semnul echilibrului. Dacă în prima partidă programată balanța s-a înclinat serios într-o parte „răsturnându-se” apoi înspre partea opusă, în cea de-a doua partidă balanța a avut oscilații minore în jurul punctului de echilibru.
„Bufnițele” de la Activ Prahova au început meciul foarte șovăitor și s-au găsit conduse la pauză, 11-16, de CSM Iași 2020. Reglajele de la pauză efectuate de antrenorul ploieștean Dragoș Dobrescu au dus echipa la victorie: 27-25. Au condus jocul Gabriel Paraschiv și Andrei Stănescu, cu scăpări, între care cea mai mare s-a petrecut în minutul 40, la accidentarea Florinei Popescu. Caz de cartonaș roșu, în opinia noastră.
În celălalt meci au învins fostele adversare din seria Diviziei A ale „bufnițelor”: CSM Unirea Slobozia – CSM Deva 26-25 (15-16). Corina Badea și Laurențiu Jugănaru au avut câteva decizii fluctuante, care l-au adus pe antrenorul devean Daniel Gheorghe la o stare de supărare extremă, prompt sancționată cu cartonaș roșu.

În finalele de sâmbătă, în ton cu echilibrul manifestat cu o zi mai devreme, meciul pentru locul al treilea a adus câștig de cauză echipei din Deva: CSM Deva – CSM Iași 21-19 (13-10). Golul decisiv pentru Deva a fost marcat de fosta „bufniță” Zsofia Csavar. A fost un meci în care Deva a părut mai închegată ca echipă, iar Iașul a trăit doar din realizările extremei dreapta Cristina Mitrache, revenită după o serioasă accidentare. Au arbitrat foarte bine, echilibrat, exact și cu tente moderne, Gabriela Enache și Mihaela Grădișteanu.
Finala mare a dat câștig de cauză echipei organizatoare a turneului, Activ Prahova Ploiești, învingătoare după un scenariu asemănător cu cel derulat cu o zi mai devreme. Începutul bun a fost pierdut pe drum, dar recuperat în partea secundă: Activ Prahova – CSM Unirea Slobozia 26-23 (10-13). Meciul a fost bine condus de Marina Agliceriu și Adrian Vasile.