Gigantul farmaceutic britanic GSK a dat în judecată grupul Pfizer într-o instanţă din Statele Unite, susţinând că vaccinul Abrysvo dezvoltat de Pfizer împotriva virusului respirator sinciţial (RSV) încalcă drepturile asociate brevetelor deţinute de GSK pentru propriul vaccin anti-RSV, Arexvy, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Conform documentelor depuse la Tribunalul Federal din statul american Delaware, GSK afirmă că vaccinul dezvoltat de Pfizer încalcă patru dintre patentele sale înregistrate pentru antigenul utilizat de vaccinul său împotriva acestei boli respiratorii. Grupul Pfizer s-a declarat într-un comunicat „încrezător în poziţia adoptată faţă de drepturile sale de proprietate intelectuală” şi a precizat că va „apăra ferm” dreptul său de furniza vaccinul Abrysvo către pacienţi.
Ambele vaccinuri au fost aprobate de Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) în luna mai 2023 pentru a fi utilizate la adulţi cu vârste de peste 60 de ani. Ele sunt prime vaccinuri autorizate pentru a preveni RSV, o boală care cauzează aproximativ 14.000 de decese la adulţii de peste 65 de ani în Statele Unite în fiecare an, potrivit unor estimări guvernamentale.
Pfizer şi GSK participă la o cursă strânsă pentru a se poziţiona cât mai bine pe piaţa vaccinurilor anti-RSV, care ar putea să depăşească 10 miliarde de dolari până în 2030, potrivit specialiştilor din acest domeniu. Vaccinurile fac parte din strategiile ambelor companii de înlocuire a medicamentele îmbătrânite, care se vor confrunta în perioada următoare cu concurenţa făcută de medicamente generice mai ieftine.
Un purtător de cuvânt al GSK a declarat că protejarea proprietăţii intelectuale reprezintă „fundamentul capacităţii companiilor de cercetare de a stimula inovaţia” şi că procesul deschis în Statele Unite nu va afecta abilitatea GSK de a lansa pe piaţă vaccinul Arexvy.
În documentele depuse în instanţă, reprezentanţii GSK afirmă că grupul Pfizer a început să lucreze la propriul vaccin împotriva RSV cel mai devreme în 2013, la cel puţin şapte ani după GSK. Ei mai spun că grupul Pfizer ştia despre tehnologia patentată de GSK cel puţin din 2019, când a început să conteste validitatea versiunilor europene ale brevetelor sale.
Acasă Actualitate GSK a dat în judecată Pfizer în Statele Unite pentru încălcarea brevetelor asociate...