Image: 143710165, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Exporturile de ceasuri elveţiene au scăzut uşor în iulie, primul declin lunar din ultimii peste doi ani, deoarece cererea a început să încetinească, în contextul preţurilor mai ridicate şi a presiunilor economice, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.
Datele statistice publicate de Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie arată că exporturile de ceasuri au scăzut luna trecută cu 0,9%, în termeni de valoare, la 2,2 miliarde franci elveţieni (2,5 miliarde de dolari), pe fondul reducerii cererii, în special din China.
Exporturile către China, a doua mare piaţă după SUA, au scăzut în iulie cu 16,6%, după creşterea semnificativă de anul trecut. Singapore, o altă pieţe cheie, a înregistrat un declin de 7,9%. În iulie, livrările către SUA au crescut cu 5,2%. În 2021, Statele Unite au depăşit China, devenind principala piaţă pentru ceasurile elveţiene. Datele sugerează că cererea ridicată pentru ceasurile elveţiene costisitoare a început să se atenueze, în condiţiile în care pe ansamblul anului trecut, exporturile de ceasuri elveţiene au atins un nivel record de peste 24 de miliarde de franci. Brandurile de la Omega la Patek Philippe şi Rolex au majorat preţurile, pentru a compensa costurile de producţie mai ridicate.
„Uşorul declin nu va avea un impact semnificativ asupra tendinţei generale previzionată pentru 2023”, a apreciat Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie. Exporturile au scăzut pe toate segmentele de preţ, cu excepţia ceasurilor cu preţuri de peste 3.000 franci elveţieni, unde s-a înregistrat un avans de 2,2%. Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveţiei şi asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă.