Nicoleta Dumitrescu
Exploziile masive care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în judeţul Dâmboviţa, la Crevedia, au demonstrat – dacă mai era ceva de demonstrat – că niciodată, absolut niciodată, în România, nimeni nu vrea să înveţe din lecţiile unor tragedii prin care deja s-a trecut!
În fapt, cele două decese și cele peste 50 de victime rezultate din exploziile masive care au avut loc în staţia de GPL care era închisă doar în acte au repus pe tapet, dacă se poate spune așa, promisiuni făcute în van și faptul că, în continuare, e loc de multe activităţi, în ţărișoara asta, din care se poate face profit – și ce profit! – pe spatele unui întreg șir de nereguli și încregături!
Prezent la locul tragediei, premierul României a ţinut să spună că nu ar trebui să se facă o paralelă a cazului de la Crevedia cu cel de la Colectiv, ci cu cel de la Mihăilești, din anul 2004, din Buzău, când o cisternă a sărit în aer și a ucis 18 oameni și a rănit alţi 13. Teoretic, nu ar trebui să se facă o astfel de paralelă, însă, realitatea demonstrează că se poate pune semnul egal între cele două situaţii. Pentru că, exact ca acum aproape opt ani, când a avut loc tragedia de la Colectiv, nici acum nu sunt suficiente paturi pentru marii arși, unele dintre victimele de la Crevedia fiind transferate, cu avionul, în străinătate, prin mecanismul de protecţie civilă! Astfel că, din nou, România a fost prinsă nepregătită în faţa unui incendiu de mari proporţii, dar, mai ales, în faţa a zeci de răniţi cu arsuri grave.
Ce este cert este faptul că, pe hârtie, în momentul de faţă, așa cum s-a readus în atenţie zilele trecute, în România, pentru tratarea arsurilor medii, sunt doar 24 de paturi de spital pentru adulţi și alte 13 pentru copii, pentru marii arși nefiind nici măcar unul singur! Asta în condiţiile în care, așa cum a fost aprobată o hotărâre de Guvern în acest sens, încă din 2014 România ar fi trebuit să construiască nu mai puţin de patru centre pentru tratarea persoanelor cu arsuri mari, două la București, unul la Timișoara și un altul la Târgu Mureș. Este vreunul dintre acestea gata acum? Abia pe 22 august a.c., Ministerul Sănătăţii anunţa că au fost semnatele contractele pentru două dintre acestea, unul de la București și celălalt de la Timișoara. Ce înseamnă asta? O nouă dovadă că nici măcar din marile tragedii nimeni nu vrea să înveţe absolut nimic! Degeaba au murit atâţia tineri, degeaba s-au făcut promisiuni de reglementare a legislaţiei etc. etc! De data aceasta, la sfârșitul săptămânii abia încheiate, în România s-a derulat același film al neputinţei, dar, mai ales, al constatării de mari și multiple nereguli.
Cât privește locul unde s-au declanșat exploziile masive – staţia GPL de la Crevedia, care era închisă doar pe hârtie-, acesta arată, din nou, cât de ușor și de iresponsabil se pot închide ochii. Și în ce fel, și de cât timp, semn că a fost un întreg șir de încălcări ale legii, fără de care nu se putea scoate profit de ordinul a milioane de lei ! Pe de altă parte, pentru că a ieșit la iveală și a cui era afacerea, respectiv a unuia dintre băieţii primarului din Caracal, s-a mai dovedit încă o dată că afacerile bune și profitabile trag tot acolo unde există și sprijin politic, dovadă că primarul a ţinut să anunţe că se autosuspendă atât din calitatea de membru PSD, cât și din orice altă funcţie politică deţinută.
O dată la patru ani, la vremea votului, marile partide promit marea cu sarea, pretinzând că au specialiștii specialiștilor și că dacă vor veni ele la putere atunci populaţia o va duce mai bine și vor dispărea marile probleme ale naţiei! Iată însă faptul că, din cînd în când, așa cum s-a întâmplat la Colectiv și, mai nou, la Crevedia, promisiunile partidelor rămân doar la stadiul de vorbe în vânt, fără ca politicienii să aibă capacitatea de a învăţa din lecțiile la care și ei au fost martori.