Nicoleta Dumitrescu

Nici minivacanța de Sf. Maria nu a reușit să pună cap la cap strategiile celor două partide aflate la guvernare în ceea ce privește măsurile necesare pentru a acoperi celebra gaură de la buget. În continuare, pe surse ori în exclusivitate, apar diverse redactări a ceea ce liberalii sau social-democrații ar vrea să se încadreze în ceea ce se dorește a fi drept ”măsuri de ajustare”, însă, după cum s-a tot văzut în ultima perioadă, pare că, mai degrabă, toate ideile care se vor a fi în intenția declarată a reducerii cheltuielilor în sistemul bugetar sunt de fapt cu dublă măsură, favorizând pe alții în detrimentul altora.
Iar dovada nebuloasei în care politicienii de la putere par că s-au pus pe croșetat la marea plasă de salvare a bugetului de stat a fost chiar la sfârșitul săptămânii trecute, când chiar angajații celui mai important minister abilitat în reducerea cheltuielilor, Ministerul Finanțelor, s-au pus pe protestat, aceștia suținând că dacă s-ar aplica tot ceea ce au citit ei prin unele documente, atunci primii afectați ar fi chiar ei, cei care au ca sarcină să se dea peste cap astfel încât să existe o mai bună colectare a banilor la buget. Iar ca semnalul lor să fie cu impact au întrerupt lucrul, blocându-se inclusiv activitatea trezoreriilor. În intenția de a împăca atât capra cât și varza, ministrul Finanțelor s-a dus personal printre protestatari, a împărțit cu amabilitate inclusiv cafea, dar și-a făcut și cruce când a auzit de unele condiții în care aceștia muncesc, discuțiile finalizându-se cu promisiunea că nu vor fi făcute disponibilizări în instituțiile din subordinea Ministerului de Finanțe.
După cum se vede, prinși la jumătate, politicienii de la putere cu greu par că fac față la presiunile ce vin din toate părțile, atât din partea propriilor membri de partid, cât mai ales din partea forurilor europene, având în vedere faptul că, așa după cum se știe, dacă nu se acoperă gaura de la bugetul de stat, atunci nici banii din programele europene nu vor mai veni în România.
E trist ceea ce se întâmplă, însă, chit că țara a mai trecut prin astfel de momente similare, politicienii nu au reușit să învețe nici de data aceasta din propriile greșeli, mergând pe aceeași rețetă a ceea ce cu ani în urmă șeful statului cataloga drept ”o țopăială fiscală”!
Oricum, măsurile de reducere, mai ales a posturilor, nu sunt agreate, după cum se vede, nici din interior, în contextul în care, zilele trecute, consilierii liberali i-au scris premierului Marcel Ciolacu despre faptul că membrii PSD din legislativul județean au votat pentru suplimentarea organigramei Consiliului Județean Argeș cu 55 de posturi, cu siguranță acest caz nefiind singular.
Ideea este că dacă liberalii și social-democrații nu vor veni cu propuneri concrete în ceea ce privește plasa de salvare a bugetului statului, propuneri care să stea în picioare și să fie credibile pentru vremurile de astăzi, este posibil orice. Ce anume? Ceea ce se întâmplă prin alte țări europene, una dintre știrile de ieri fiind aceea că economia olandeză a intrat în recesiune în al doilea trimestru al acestui an, după ce consumul populației dar și exporturile au înregistrat un declin! Însă, prinși între atâtea țopăieli fiscale, politicienii români nu par deloc îngrijorați de semnalele care vin dinspre economiile altor state!