Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenția că intenţia Guvernului de a “anula” posturile publice vacante va duce la desfiinţarea unor instanţe sau parchete, potrivit Agerpres.
Astfel, arată sursa citată, una dintre propunerile prevăzute în proiect se referă la «anularea» posturilor vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcţii aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
«Aplicarea acestor dispoziţii în cazul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor ar crea premisele unui blocaj în activitatea judiciară, cunoscute fiind dificultăţile cu care acestea se confruntă în prezent, cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii a atras în repetate rânduri atenţia atât puterii executive, cât şi celei legislative», precizează Consiliul.
CSM reaminteşte că la nivelul instanţelor judecătoreşti sunt vacante în prezent 1.127 posturi de judecător, dintr-un total de 5.065 posturi, iar la nivelul parchetelor sunt vacante 903 posturi de procuror, dintr-un total de 3.040 posturi.
«Prin urmare, la nivelul sistemului judiciar sunt vacante 22,25% din posturile de judecător şi 29,70% din posturile de procuror. Astfel, adoptarea măsurilor preconizate va duce la desfiinţarea unor instanţe sau parchete, care astăzi funcţionează exclusiv prin delegarea unor judecători sau procurori, în timp ce altele vor funcţiona doar cu unul sau doi judecători ori procurori, fiind imposibilă asigurarea activităţii acestora cu respectarea tuturor exigenţelor impuse de lege (celeritatea, repartizarea aleatorie)», se menţionează în comunicat.
Potrivit Consiliului, un alt efect al desfiinţării posturilor vacante de la nivelul instanţelor şi parchetelor va fi imposibilitatea repartizării mai multor generaţii de auditori de justiţie de la Institutul Naţional al Magistraturii, care în prezent urmează deja cursurile de formare iniţială specifice.
De asemenea, spune sursa citată, «anularea» posturilor vacante face «imposibilă» exercitarea atribuţiilor legale ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la organizarea şi funcţionarea instanţelor şi parchetelor, precum şi cariera magistraţilor, nemaifiind posibile măsuri precum transferul, detaşarea, delegarea acestora.
În acelaşi context, Consiliul arată că nu poate fi ignorată nici situaţia gravă a Inspecţiei Judiciare, unde numărul mare de posturi vacante de inspector judiciar creează deja “dificultăţi majore”, care în niciun caz nu ar putea fi permanentizate printr-o măsură legislativă de natura celei preconizate.