Nicoleta Dumitrescu

Declaraţiile a doi foști șefi ai Guvernului României, Victor Ponta- recent numit consilier ononorific pe probleme de economie al actualului premier Marcel Ciolacu- și Ludovic Orban- actualmente parlamentar și președinte al Partidului Forţa Dreptei-, au scos în evidenţă ceea ce se întâmplă de fiecare dată după ce se instalează politicienii la putere. Și anume că, de fapt, nimic nu este întâmplător, totul desfășurându-se așa cum s-a stabilit înainte, inclusiv modificările ulterioare fiind luate și ele în calcul!
Victor Ponta, de pildă, punctând, oarecum plastic, că dacă se ”omoară vaca”, adică economia privată, atunci nu se mai pot obţine bani nici pentru alte cheltuieli în domeniile cele mai importante ale unui stat, a scos în evidenţă faptul că trebuie aplicate o serie de măsuri în special în zona publică, astfel încât să poată fi eliminate mult prea multele cheltuieli nejustificate, pilele, relaţiile, instituţiile care se suprapun, birocraţia! Nu este pentru prima dată când astfel de propuneri sunt scoase în evidenţă, justificându-se necesitatea reducerii cheltuielilor la bugetul de stat, însă realitatea tristă este că niciodată politicienii care au prins puterea nu au vrut să le și pună în practică, dar asta nu i-a împiedicat ca, ulterior, de pe margine, după ce s-au îndepărtat de la Palatul Victoria, să vină și cu detalii despre ce șmecherii s-au tot făcut, ca și când ei nu ar fost tot acolo! De pildă, la sfârșitul săptămânii trecute, Ludovic Orban, pretinzând că România nu este guvernată, că nu există nicio viziune și niciun plan, a susţinut că acum sunt puse în aplicare doar improvizaţii de moment, care să le ia ochii oamenilor și care să mai satisfacă din pretenţiile clientelei politice ! Mai mult decât atât, a mai subliniat acesta, acum s-a ajuns în situaţia în care oameni care în mod normal nu s-ar califica nici măcar să se angajeze la o … companie de salubrizare sau care nu au fost în stare să promoveze niciun examen ocupă funcţii de conducere în instituţii importante ale statului și asta din cauza faptului că, a mai declarat acesta, de peste 30 de ani există cârdășie și complicităţi!
Ei bine, dacă această cârdășie a complicităţii este devoalată acum, atunci, cu siguranţă, ceea ce se reclamă de către cei care au ţinut în mâna puterea au făcut exact la fel! De altfel, de câteva decenii încoace, nici nu a fost prea greu să se constate faptul că, într-adevăr, personaje, care mai de care, au fost promovate pe funcţii cheie doar pentru simplul fapt că erau pilele și relaţiile unor politicieni! Și a mai dat ceva din ”casa puterii” Ludovic Orban : faptul că atunci când ajung la putere, în loc să ia decizii pentru binele comun, de multe ori unii iau decizii așa cum li se spune de către cei care le-au sponsorizat cariera!
Ei, poate că n-ar fi rău ca foștii premieri să se apuce de scris memorii, dar nu dintre cele romanţate, ci memorii în care să se spună adevărul-adevărat, din care să reiasă cum, o dată la patru ani, promisiunile de mai bine pentru popor au fost lăsate pe locul doi, pe primul loc fiind cârdășia, în contextul în care ”greaua moștenire”- des invocată de către cei care preiau ștafeta puterii- nu reprezintă altceva decât rezultatele complicităţii, ale pilelor și relaţiilor politicienilor!