Luiza Rădulescu Pintilie

A spus foarte înţelept cineva că noi, oamenii, trăim prin artă și arta trăiește, la rândul său, prin oameni. De aceea depinde doar de fiecare dintre noi cum se raportează la ceea ce întreba și răspundea marele actor și director de teatru Toma Caragiu: ,,Credeţi că se ­poate trăi fără artă și cultură? Da! Dar nu merită…”. Iar alegerile ne aparţin.

A apărut un nou număr al revistei de cultură ATITUDINI – nr. 28(197), august 2023, editată de Primăria Municipiului Ploiești, Consiliul Local Ploiești și Casa de Cultură “Ion Luca Caragiale” a Municipiului PloieștI. De la redactorul șef al acesteia, profesorul, scriitorul și criticul literar Dan Gulea, am reținut câteva dintre interesantele subiecte ce pot fi regăsite în paginile publicației: „Tidal Wave”, 80 de ani de la bombardamentul din „duminica neagră”; Anca Meiroșu despre pledoariile lui Cicero; Constantin Abăluță, un nou capitol din romanul Minerul dispărut; Alexandru-Ionuț Cruceru, De la fostul județ Săcuieni la Prahova zilelor noastre; Magda Răduță despre vacanțele à la Sadoveanu; Sanda Maistorovici despre festivalul „Țintea muzicală”; Ion Bogdan Lefter și Alimentele „tratate”; Bogdan-Lucian Stoicescu despre Caragiale 171/111. Inspirata ilustrare a noului număr cu lucrări realizate în Tabăra de creație „Dan Platon” (Sinaia, 2023) adaugă cel puțin încă un argument pentru care revista merită citită.

Castelul Peleș – Câștigător al trofeului „Recenzia de Aur 2023” pentru regiunea Muntenia. Google a anunțat câștigătorii celei de-a treia ediții a proiectului anual de acordare a trofeului “Recenzia de Aur”, prin care sunt premiate cele mai apreciate locații de pe Google Maps. Anul acesta, Google a acordat această recunoaștere unor castele și cetăți din fiecare regiune a țării. Inclus între cele nouă monumente istorice premiate, Castelul Peleș este câștigătorul acestui trofeu pentru regiunea Muntenia.

Centrul Judeţean de Cultură Prahova a organizat, în perioada 6-9 august 2023, „Colocviile de etnologie, istorie culturală și antropologie”, în comuna Valea Doftanei, participanții având diferite formații umane și umaniste și aflându-se pe diferite niveluri de vârstă și carieră (studenți, masteranzi, profesori, cercetători, cadre didactice de nivel universitar, cercetători de nivel academic), care au susținut comunicări, conferințe, prelegeri, pe diferite teme de interes etnologic, antropologic etc.
Deschiderea oficială a colocviilor a fost onorată de două remarcabile prezențe, cele ale prof. univ. dr. Gheorghiță Geană și prof. univ. dr. emerit Nicolae Constantinescu, fiind urmată de o sesiune de comunicări cu tema „Valea râului Doftana și regiunea adiacentă: istorie, cultură, civilizație”.

Programul colocviilor a mai inclus o conferință susținută de prof. univ. dr. Antoaneta Olteanu despre „Mitologia vinului” și sesiunea de comunicări dedi­cată „Antropologiei viței de vie, vinului și produselor deri­vate”, precum și o aplicație de teren intitulată „Valea Doftanei – valori de patrimoniu cultural”, consituind în fapt o interesantă și emoționamtă întâlnire între comunitatea științifică și membrii comunității locale, între care s-au regăsit unii dintre cei mai buni cunoscători ai patrimoniului cultural imaterial local – meșteri, producători, dar și talentații dansatori membri ai „Asociației Tinerilor din Valea Doftanei”.