…ai fost ca niciodată”, pe arena ”Ilie Oană”, așa cum spun și versurile imnului compus de Gheorghe Nicolescu, Petrolul oferind un meci memorabil, interzis cardiacilor și încheiat cu un rezultat venit cum nu se poate mai bine în conjunctura actuală, în care echipa avea nevoie, după 3 meciuri fără victorie și două în care a ratat punctele ”la mustață”, să intre în rândul formațiilor ”care contează” în Liga 1.
Iar elevii lui Florin Pârvu au spart „gheața” în această ediție de campionat, cu o victorie de poveste obținută, pe „Ilie Oană”, în fața campioanei en-titre, Farul Constanța. S-a terminat 3-2, după ce Petrolul a jucat perfect o bună parte a meciului, a condus cu 2-0, dar ploieștenii s-au văzut egalați pe final, reușind totuși să dea lovitura decisivă în cel de-al patrulea minut al prelungirilor!
Patru etape a trebuit să astepte publicul ploieștean până la primul succes al ediției 2023-2024! Și ce victorie! Una obținută în fața echipei care a câștigat ultimul titlu national, conturată pe un scenariu deloc recomandabil celor care stau, de regulă, cu pastilele de tensiune în buzunar.

Practic, povestea meciului s-a scris în repriza a doua. După 45 de minute echilibrate, încheiate nedecis, imediat după ieșirea de la cabine a început spectacolul pe „Ilie Oană”. JAIR (48) s-a lansat într-o cursă pe dreapta și a deschis scorul după ce a trimis balonul printre picioarele lui Buzbuchi, dar a trebuit să aștepte preț de câteva minute până când să poată celebra reușita, timpul scurs de la momentul în care mingea a atins plasa și până când VAR-ul a anulat semnalizarea de ofsaid a lui Ciprian Danșa! Se ”întorcea”, într-un fel, soarta, dacă ne gândim la golul victoriei, anulat (încă sunt mulți care spun… pe nedrept) la Botoșani. Apoi, GROZAV (69) a inventat o execuție caracteristică lui și, cu un „trasor” de la peste 25 de metri, l-a obligat pe Buzbuchi să scoată, pentru a doua oară, mingea din plasă!
Fără emoții? Nici pe departe, pentru că finalul a găsit echipa lui Gică Hagi alergând, cu succes, după egalare. Mateus (73), deși aflat în cădere, a plasat cumva balonul, cu o reluare din mijlocul careului, în colțul din stânga lui Zima, mingea scurgându-se, agonizant, în plasă, iar Carnat (90) a restabilit echilibrul, înscriind aproape fără să vrea, după ce a deviat decisiv mingea șutată de către Băluță! Nedrept, per ansamblu, la acel moment, după ce se văzuse în teren, și părea, astfel, să fie încă un meci în care „reușeam” să risipim punctele printre degete, o continuare a unui film pe care îl mai văzusem, și chiar de două ori, în debutul acestui campionat. Din fericire, însă, de această dată a fost altfel, pentru că, într-un moment în care puțini mai sperau, IROBISO (90+4) și-a confirmat instinctul de vârf autentic, fructificând, cu o reluare din fața porții, centrarea perfectă „marca” Țicu!
Victorie venită, așadar, la cea de-a patra încercare, iar linia de clasament a prins mai multă culoare, chiar înaintea unui moment mult așteptat al sezonului. Duminică, de la ora 21.30, mergem pentru prima dată pe noul „Giulești”, pentru „Primvs Derby”: Rapid – Petrolul!

Foto: Răzvan Păsărică și Cristi Stavri.

FC Petrolul Ploiești – Farul Constanţa 3-2 (0-0)
Stadion: ”Ilie Oană”. Spectatori: circa 9.000. Marcatori: Jair (48), Grozav (69), Irobiso (90+4)/Mateus (73), Carnat (90).
FC Petrolul: Zima – Doua (88 Dumitriu), Papp, Meijers, Țicu – Hanca (79 Purtic), Seto – Musi (85 Constantinescu), Jair, Grozav (85 Pedro Almeida) – Petrovic (79 Irobiso). Antrenor: Florin Pîrvu.
Farul: Buzbuchi – Sîrbu (79 Dussaut), Larie (cpt), Boli, Kiki – Artean, Nedelcu (79 Băluță), Grameni (64 Carnat) – Vînă, Rivaldinho (79 Andronache), Sali (64 Mateus). Antrenor: Gheorghe Hagi.
Cartonașe galbene: Grozav (57), Jair (63), Țicu (74), Doua (90+5), Hanca (90+5), Petrovic (90+8).
Au arbitrat: George Cătălin Găman – Ciprian Danșa și Stelian Slabu.
Rezervă: Cristian Moldoveanu. Arbitru VAR: Sebastian Colțescu. Arbitru AVAR: Bogdan Gheorghe.
Observatori: Bogdan Buhuș (pentru organizare) și Liviu Ciobotariu (pentru arbitraj).

Declaraţii după joc:
GHEORGHE HAGI: „Ăsta e fotbalul, așa se întâmplă când primești goluri ușor. Probabil că trebuie să lucrăm mai mult defensiv, să ne apărăm mai bine. Mă îngrijorează, fiindcă anul trecut nu primeam multe goluri, acum primim; poate deveni o problemă. E vorba doar doar despre atitudine, determinare, trebuie să ne apărăm mai bine. În atac, mai avem mult de lucrat, dar trebuie să ne apărăm mult mai bine.  Când am luat golul trei, în apărare erau Artean, Larie, Boli și un portar de 30 de ani (n.r. – Buzbuchi, în vârstă de 29 de ani) Ce pot să mai zic, începând de la căpitanul echipei…Să iei asemenea goluri…  Revii de la 2-0, faci 2-2, și să nu ai echilibru, măcar să nu iei gol, dacă nu dai. Ce să fac?”
FLORIN PÂRVU: ”Au fost trăiri foarte intense. Aţi văzut, 2-0 pentru noi, am fost egalaţi, 2-2, după care… Ăsta e spiritul nostru, să luptăm până la final. Veneam după meciuri foarte bune, dar ne-a lipsit victoria. Meciul din seara asta este câştigat pe merit contra campioanei României, care a venit şi a jucat cu jucători care joacă în cupele europene. O echipă foarte bună, cu siguranţă cea mai bună din campionatul nostru. E o victorie meritată, felicitări băieţilor. Suntem la Ploieşti, aici nu există răbdare. Echipa a fost încurajată 90 şi ceva de minute. Aşa trebuie să fie, o simbioză între tribune şi o echipă”.

A mai debutat un ploieștean
Meciul cu Farul a mai adus un moment de remarcat, prin debutul unui alt jucător crescut de Petrolul, în Liga I. Este vorba despre Mihai Constantinescu, jucător ofensiv născut în anul 2002, care a prins ultima parte a meciului, acesta fiind primul meci ”Superligă” pentru juniorul crescut în curtea clubului. Au fost și alte moment deosebite, Ștefan Purtic intrând în teren chiar de ziua sa (a împlinit 25 de ani), iar Pedro Justiniano a debutat și el în Liga I, acesta fiind primul joc pentru portughezul venit din Polonia.
Nu în ultimul rând, să remarcăm faptul că Petrolul a luat 6 cartonașe galbene, 3 dintre ele (Hanca, Doua și Petrovic!!!) fiind primite pe banca de rezerve, când jucătorii nu mai erau pe teren, la bucuria golului din prelungiri, primii doi, respectiv pentru proteste!