V. Stoica

Finalizarea licitației pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii noului spital județean – proiect cu care Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova, se laudă de la începutul mandatului – este urmărită în continuare de ghinion. Acum, după contestații succesive înregistrate de firmele participante la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, s-a ajuns și în instanță, la Curtea de Apel Ploiești fiind depusă o plângere împotriva uneia dintre deciziile emise de CNSC (nr. 1460/C3/27.06.2023), în cadrul acestei proceduri de achiziție care pare fără sfârșit. Primul termen în acest dosar înregistrat în Contencios Administrativ și Fiscal este 17 august.
Petenta – Edificia Concept – apreciază, conform plângerii publicate și în SEAP, că ”decizia pronunțată de CNSC este contrară normelor legale aplicabile, subscrisa, în calitate de ofertant, respectând în totalitate dispozițiile legale imperative în materia achizițiilor publice, precum și principiile guvernatoare materiei, împrejurare în virtutea căreia vă solicităm să dispuneți admiterea prezentei plângeri astfel cum a fost formulată și admiterea, în principal, anulării în parte a Deciziei menționate anterior în ceea ce privește modalitatea de soluționare a dosarului 1425/2023, cu consecința anulării, în parte, a Raportului procedurii nr. 11577/15.05.2023 cu privire la deciziile privitoare la oferta subscrisei și a ofertei prezentate de către Asocierea formată de SC Cubicon Invest și Mansart Corporate SRL(…)”, se arată în plângerea formulată de prima firmă declarată câștigătoare a licitației pentru realizarea SF-ului complexului medical ce ar urma să fie ridicat în zona actualului Spital Județean de Urgență Ploiești.
Într-o primă fază a contestațiilor, CJ Prahova a fost obligat să reevalueze ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție, după ce inițial asocierea condusă de Edificia Concept fusese desemnată câștigătoare a contractului estimat la circa 8,33 milioane de lei. Ulterior, la mijlocul lunii mai, după reevaluarea ofertelor, CJ Prahova a venit cu un alt câștigător, așa cum se arată și în răspunsul din 16 mai, dat de autoritatea contractantă, la solicitarea noastră: Cubicon Invest (lider) – Mansart Corporate (asociat), cu precizarea că nu fusese parafat contractul.
Ulterior, primul ofertant declarat câștigător (asocierea al cărei lider este Edificia Concept) a contestat, la rândul său, noul rezultat al procedurii, iar autoritatea contractantă a fost notificată de CNSC să reevalueze din nou ofertele! Acum, s-a ajuns și în fața instanței de judecată, magistrații urmând să se pronunțe în acest caz.
Valoarea mare a contractului (8,33 milioane de lei fără TVA) a atras la procedura de achiziție șapte ofertanți: ofertantul unic Tesseract Arhitecture; asocierea Bau Stark (Lider), Neroli General Solutions, S.C. ABC Development Aviation S.R.L., Chic Arhitectural Design; asocierea Rheinbrucke (Lider) – Linkstal Engineering S.R.L.; asocierea Iva Communications & Research (Lider), Vest Instal S.R.L.; asocierea 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata S.P.A. (Lider),Yazgan Tasarim Mimarlik Inșaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, We Project Engineering S.R.L.; asocierea Cubicon Invest (Lider), Mansart Corporate; asocierea Edificia Concept S.R.L. (Lider), InterTECH Design, Taller de Arquitectura Sanchez Horneros S.L.P.
Această plângere depusă în instanță blochează complet această licitație, până la o decizie finală.