• Opt dintre cei 11 candidați cu media 10 au fost admiși la  Colegiul Național “Mihai Viteazul „  din Ploiești
  • Opt candidați nerepartizați
  • Niciun liceu din Prahova nu se regăsește între primele 20 de licee  din țară ordonate după ultima medie de admitere
  • Licean cu media 2,75 și aproape 400 de locuri rămase neocupate la nivelul județului

Luiza Rădulescu Pintilie

Cu puțin timp în urmă,  Ministerul Educaţiei a publicat,  pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care  au susținut examenul de Evaluare Națională. La nivel național au  fost repartizați  111.128 de elevi, reprezentând  98,56% dintre cei care au depus fișe de înscriere cu opțiuni,  peste 47% dintre elevii cu opțiuni completate (52.896) fiind  admiși la prima opțiune, iar peste un sfert, adică 28.211 de elevi – la a șasea opțiune sau mai mult.

În ceea ce privește  bilanțul pentru Prahova, acesta evidențiază că au fost repartizați  4398 de candidați, prima medie de admitere fiind 10, iar ultima- 2,75, aparținând  unui candidat care a  optat pentru  Liceul Tehnologic “Teodor Diamant” din Boldești-Scăeni, la specializarea  “Protecția mediului”.

Dintre cei 11 viitori liceeni care au avut media maximă, nu mai puțin de 8 au optat pentru Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Ploiești, doi pentru pentru Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, iar unul  a ales  Liceul Teoretic  „Aurel Vlaicu „ din Breaza,  în cadrul căruia și  absolvise nivelul gimnazial.

Admiterea la liceu în 2023 s-a făcut pe baza mediei obținute de elevi la Evaluarea Națională 2023, întrucât media claselor V-VIII nu  a mai fost  luată în considerare, potrivit ordinului privind organizarea şi desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024.

Au rămas de repartizat în etapele următoare, la nivel național,  doar 1.619 absolvenți (1,44%), deoarece nu au completat suficiente opţiuni. Acest indicator înregistrează o scădere accentuată față de anul trecut, când 6.852 de elevi (5,87%) nu au putut fi repartizați din cauza opțiunilor insuficiente. În Prahova au rămas nerepartizați 8 elevi, cu medii cuprinse între  7,15 și 3,45, aceștia provenind de la  școli gimnaziale din Ploiești Boldești-Scăeni, Valea Călugărească, Țintea- Băicoi, Adunați și Colegiul din Măneciu.

În ceea ce privește locurile rămase neocupate, acestea sunt în Prahova aproape 400, la colegii și licee din Ploiești, Câmpina, Comarnic, Mizil, Slănic, Plopeni, Bușteni, Azuga, la diverse specializări- de la Filologie  la Științele Naturii, Matematică -Informatică, Turism, Economic, Protecția mediului, Mecanică etc.

De notat și că niciun liceu din Prahova nu se regăsește între primele 20 de licee din țară ordonate după ultima medie de admitere, doar Colegiul Național  “Mihai Viteazul” din Ploiești figurând – prin  specializarea  Matematică- Informatică bilingv engleză- pe poziția a 16-a  între primele 20 de specializări ordonate după ultima medie, aceasta fiind la  colegiul ploieștean 9,72.