N. D.

Așa cum a anunțat Primăria Ploiești, la sfârșitul săptămânii trecute, Centrul de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal – Spitalul Schuller, așa cum este cunoscut de către ploieșteni – va fi dotat cu echipamente moderne.
”Ministerul Sănătății a informat Primăria Ploiești că s-a inițiat procedura de achiziție publică, prin licitație internațională competitivă, pentru dotarea noului centru de radioterapie de la Spitalul Municipal Ploiești cu două acceleratoare lineare medicale (level 1-single/dual energy), TPS/CS (level 1), R&V cu toate licențele, seturi de sisteme de imobilizare, set complet de echipamente de dozimetrie (PSQA). Reamintim că noul centru de radioterapie din incinta Spitalului Municipal Ploiești a fost realizat de Primăria Ploiești, unitatea sanitară amintită fiind în administrarea municipalității. Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale, are în derulare Proiectul privind Reforma Sectorului Sistemului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), proiect nr. 8362RO, ratificat prin Legea nr.179/16.12.2014. În urma demersurilor susținute de către autoritatea publică ploieșteană, în cadrul subcomponentei de radioterapie a acestui proiect național s-a hotărât ca noul laborator de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Ploiești să fie inclus în programul național, în vederea dotării cu echipamentele specifice menționate. Primăria Ploiești, prin Spitalul Municipal Ploiești, va achiziționa și un Computer Tomograf Simulator, care va fi integrat celor două echipamentele medicale mo­derne ce vor fi furnizate de Ministerul Sănătății. Prin implementarea acestui proiect ­investițional se vor asigura condiții medicale optime de investigare, diagnosticare și tratament, fără să mai fie necesar efortul pacienților ploieșteni de a se deplasa către alte centre ­similare din județele limitrofe”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Ploiești. În prezent, pentru că nu există un aparat de radioterapie cu energii înalte în județul Prahova, pacienții diagnosticați cu cancer sunt nevoiți să se adreseze altor centre din țară.
De precizat că lucrările la această investiție, un obiectiv care s-a aflat în stadiul de proiect mai bine de un deceniu, au demarat în anul 2020, cu mențiunea că, nu de puține ori, în jurul acestei investiții s-au creat diverse scandaluri, la nivel local, în mod special pe tema dotării.