Dragii noştri cititori, a ieșit, astăzi – luni, 17 iulie 2023 – de sub tipar, ediția cu numărul 10000 a ziarului PRAHOVA.
Și dacă în vremuri foarte dificile pentru presă în general și pentru presa tipărită în special, cele douăsprezece pagini ale publicației noastre continuă să poarte mirosul cernelii tipografice și foșnetul hârtiei de ziar, știm sigur că performanța de a fi astăzi, în Prahova, singurul cotidian care continuă să apară în formatul tipărit v-o datorăm, în primul și în primul rând, dumneavoastră, cititorilor noștri. Tuturor acelora care n-ați renunțat la bucuria de a vă cumpăra, în fiecare dimineață, nu numai pâinea zilei ci şi, de la un chioșc de presă, ziarul preferat, la obiceiul de a vă abona și a aștepta, în poartă, poștașul să vi-l aducă și nici la plăcerea și interesul de a-l citi și reciti apoi, în tihna casei, cum, de-a lungul timpului, nu puțini dintre dumneavoastră ne-au mărturisit.
Un timp în care, de la primul său număr – apărut, prin seria a VI-a ce continuă o istorie care vine de la anul 1870, chiar în zilele revoluției din 1989, deschizătoare și-a drumului libertății presei – până la cel de azi, PRAHOVA și-a propus să fie, în toți acești aproape 35 de ani trecuți – și nu o dată ne-ați confirmat că a și reușit – martorul fidel a tot ceea ce s-a petrecut în jurul nostru, în țară și în lume.
Un timp care s-a confundat în cea mai mare parte cu o istorie zbuciumată și căreia ultimii ani i-au adăugat ceea ce nici nu ne-am fi închipuit, ca jurnaliști, că vom ajunge să consemnăm – o devastatoare pandemie de coronavirus ce a îngenunchiat lumea întreagă și s-a adăugat, prin recordurile ei, marilor pandemii din istoria omenirii, dar mai ales, după zeci de ani de pace, un război amenințător la graniță, aflat încă în plină desfăşurare. O perioadă în care societatea românească în ansamblul ei și-a căutat drumul spre libertate şi democraţie, județul Prahova fiind parte a multora dintre evenimentele majore, iar dovezile pot fi găsite – fie şi pentru că există o atât de veche vorbă înţeleaptă care spune că „Verba volant, scripta manent” („Vorbele zboară, scrisul rămâne”), în paginile fiecăreia dintre cele zece mii de ediţii adunate în arhiva ziarului PRAHOVA şi, vrem să credem, deopotrivă şi în acelea, de suflet, ale cititorilor noştri.
„Cronici de-o clipă” ce au depășit deja cadrul temporal al unei zile, devenind astfel pentru prezent, dar mai ales pentru viitor, o radiografie „dăltuită” în litera de plumb a tiparului despre cum s-a scris istoria aici, în acest colţ de ţară şi de lume, despre viaţă aşa cum a fost şi despre lumea însăşi, mai apropiată ori mai îndepărtată de noi, căreia cu toţii i-am aparţinut şi continuăm să îi aparţinem.
Şi, în mod cert, nu există eveniment mai mare sau mai mic petrecut în Prahova ultimelor mai bine de trei decenii, dar și la nivel național, european și internațional, care să fi avut legătură cu viața prahovenilor și cu cea a comunităților de prahoveni, influențându-le în bine sau în rău, fie că vorbim despre economie, politică și administrație, despre sănătate, cultură, educație, sport sau religie, care să nu își fi aflat locul meritat în paginile ziarului nostru. Fiindcă realitatea a fost de fiecare dată cea care, cu toate frământările ei – și nu au fost deloc puține, dimpotrivă! -, cu toate tensiunile, senzaționalul și neprevăzutul său, ne-a „dictat” ştirile de primă pagină și sumarul fiecărui nou număr de ziar, provocându-ne, de la ediţie la ediţie, să dăm „bun de tipar” acelor informaţii care să se apropie din ce în ce mai mult de interesul de informare promptă şi cât mai obiectivă a cititorilor noştri, aflaţi ei înşişi în faţa unui asalt informaţional în creştere şi, de aici, a derutei şi a dificultăţii de a alege.
De altfel, presa românească a stat sub semnul tuturor acestor frământări, iar ziarul PRAHOVA le-a resimţit, la rându-i, puternic, povara. Cu convingerea că rolul presei a fost, este şi trebuie să rămână unul fundamental pentru societatea românească, „acel câine de pază” al democraţiei, cum o definesc manualele, ne-a îngrijorat dispariţia, din peisajul presei naţionale şi locale, a unor ziare, unele chiar cu tradiţie şi renume – aşa cum ne-a îngrijorat dispariţia unor televiziuni sau a unor posturi de radio – şi am considerat că este un câştig, cu mult deasupra unei orgolioase concurenţe, pentru libertatea de exprimare, pentru adevăr, pentru informarea corectă şi obiectivă orice nouă apariţie pe piața media care a ales să le slujească.
În fapt, şi noi am considerat şi continuăm să considerăm că PRAHOVA trebuie să-şi asume să fie nu doar un simplu ziar, ci un mod de a face presă. De aceea, chiar dacă sub mersul înainte al vremurilor, dar mai ales sub vâltoarea lor, am fost obligaţi să ne adaptăm, să schimbăm formatele sub care ne-am înfăţişat cititorilor, un singur lucru vă asigurăm că, oricât de greu ne-a fost – şi vă rugăm să ne credeţi că ne-a fost şi ne este! – am decis că este de neschimbat: onestitatea şi respectul cu care ne-am adresat şi ne adresăm, zi după zi, ediţie după ediţie, an după an, tuturor acelora care ne-aţi fost şi ne-aţi rămas cititori. Ba, îndrăznim să credem, că veţi şi continua să ne fiţi cititori! Acel respect care ne-a determinat ca, indiferent de greutăţile economico-financiare cu care ne-am confruntat şi continuăm să ne confruntăm, până şi preţul cu care se vinde, astăzi, ziarul PRAHOVA să fie mult sub costurile realizării, tipăririi şi comercializării lui. Ştim însă cât de greu vă este celor mai mulţi dintre dumneavoastră, cititorii noştri, să vă drămuiţi bănuţii încât să vă ajungă pentru viaţa cea de toate zilele şi să puteţi „rupe” astfel din puţinul lor şi pentru ziarul la care nu aţi renunţat. Și pe care ne-am străduit din răsputeri nu numai să îl păstrăm pe linia de plutire, neabdicând nicio zi de la misiunea noastră de jurnaliști, ci și să îl menținem la un onorant nivel de profesionalism și de responsabilitate socială.
Așa se și explică de ce, sub evoluția și presiunea erei digitale, ţinând permanent pasul cu o realitate căreia îi înţelegem perfect actualitatea şi modernitatea, am trecut nu numai de la articolele de presă bătute, literă cu literă, la maşina de scris la cele redactate în faţa ecranului unui calculator, de la ziarul alb-negru tipărit sub valțurile rotativei la paginile color, imprimate digital, dar nu am ezitat să adăugăm ediţiei tipărite a ziarului Prahova şi o ediţie electronică. Şi, mărturisim, nu putem să fim decât bucuroşi că informaţia promovată astfel la un click distanţă a alăturat cititorilor care ne-au fost alături pe tot acest drum și alte noi generaţii de cititori, iar, zilnic, mii de accesări ale site-ului ziarulprahova.ro. Aşa încât, în prezent, suntem singura publicaţie locală din Prahova care pleacă zilnic înspre cititorii săi – oameni obişnuiţi, din diverse generaţii și cu cele mai diverse preocupări – unii dintre ei fiindu-ne cititori fideli şi chiar abonaţi de la cel dintâi număr, reprezentanţi ai unor firme şi mari companii, autorităţi şi decidenţi de la nivel local şi naţional – atât în ediţie tipărită, cât şi în ediţie electronică – aceea care ne deschide o fereastră şi mai largă de comunicare şi posibilitatea ca paginile ziarului să poată fi accesate din orice colţ de lume.
1…10…100…1000…10000 de ediții adunate, chiar astăzi, în colecția cotidianului PRAHOVA. Iar când dumneavoastră, dragii noştri cititori, ne faceţi bucuria şi onoarea de a citi aceste rânduri, e deja în pregătire ediţia cu numărul 10001 a ziarului PRAHOVA, astfel încât să nu întârzie, nici măcar o clipă, la întâlnirea de mâine dimineaţă cu cititorii săi aflați la chioşcurile de presă sau în fața ecranului unui telefon, al unui laptop ori al unei tablete.
Iar până atunci, vă mulţumim fiecăruia în parte şi tuturor laolaltă, cu respect şi cu recunoştinţă, de 10000 de ori!
Redacția