La sfârșitul săptămânii, oamenii legii din cadrul IPJ Prahova – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare 13 mandate de percheziție la domiciliile unor persoane, respectiv la sediul unui operator economic din județ, pentru completarea probatoriului într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, complicitate la delapidare, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnatură privată, contrabandă si contrabandă asimilată.
„Din cercetări – explică reprezentanții poliției prahovene speța- a reieșit că, în perioada februarie-iulie 2023, persoanele bănuite ar fi introdus în țară bijuterii din metale prețioase, fără a le declara organelor vamale, de regulă de proveniență din Turcia, iar ulterior le-ar fi comercializat către diferite persoane fizice sau juridice. În cauză au fost puse în aplicare 11 mandate de aducere.

Prejudiciul sesizat în cazul infracțiunii de delapidare este de aproximativ 750.000 de lei, urmând ca acela cauzat prin săvârșirea infracțiunii de contrabandă să fie stabilit”. „
Descinderile polițiștilor pra­ho­veni au fost asigurate de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. În legătură cu această speță, într-un al doilea comunicat al poliției prahovene se menționează faptul că „din cercetări, a reieșit că persoanele bănuite ar fi participat activ la crearea unei lipse în gestiunea unui operator economic, cu obiect de activitate casă de amanet, în cantitate de aproximativ 4 kilograme de aur, prin supraevaluarea valoarii împrumuturilor și/sau însușirea de cantități de metal prețios, sub promisiunea returnării acestora până la împlinirea termenului scadenței contractelor, deși în realitate sumele aferente împrumuturilor sau cantitățile însușite nu au fost restituite, acestea fiind asociate mai multor contracte de amanet.
(…) În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 765 de grame de bijuterii din material prețios, aproximativ 34.700 de lei, 1.600 de euro, documente de interes, două cântare digitale, 9 telefoane mobile, precum și alte mijloace materiale de probă.
Cumulat, cantitatea de bijuterii ridicată în urma activităților desfășurate este de 1.121 de grame, cu o valoare de aproximativ 313.880 de lei.
Astfel, în urma probatoriului administrat, 5 persoane – o femeie în vârstă de 63 de ani și 4 bărbați cu vârstele de 21, 24, 35 și 36 de ani, din municipiul Ploiești, comuna Bărcănești, și comuna Plopu – au fost reținute pentru 24 de ore, urmând ca azi (n.n.- ieri) să fie prezentate unității de parchet competente cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive”.