Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, legea privind categoriile de contributori şi activităţile supuse taxării la Fondul Cultural Naţional, potrivit Agerpres. Actul normativ vizează aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2023 pentru modificarea art. 21 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare nerambursabilă a proiectelor culturale.
Potrivit legii, perioada de derulare/desfăşurare a proiectului cultural reprezintă intervalul de timp, precizat în cererea de finanţare, situat între data demarării primei şi data finalizării ultimei activităţi de pregătire/implementare a proiectului cultural, independent de data semnării contractului de finanţare şi/sau de data-limită a depunerii dosarului de decont, cuprinzând – fără ca enumerarea să fie limitativă – activităţi transversale, precum managementul de proiect, monitorizarea, activităţi de evaluare şi raportare.
Actul normativ stabileşte că aceeaşi parte de cheltuială eligibilă din cadrul proiectului nu poate fi decontată din două sau mai multe surse de finanţare.
Din finanţările nerambursabile acordate se mai pot acoperi următoarele categorii de cheltuieli directe eligibile: cheltuieli cu personalul, inclusiv contribuţiile sociale obligatorii şi impozitul pe venit aferente salariilor, în limita unui procent de cel mult 20% din totalul finanţării nerambursabile acordate, cu excepţia cheltuielilor salariale ale beneficiarilor persoane juridice de drept public, finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat sau de la bugetele autorităţilor publice locale; cheltuieli cu achiziţia de mijloace fixe necesare implementării proiectului, în procent de cel mult 25% din totalul finanţării nerambursabile acordate, a căror durată de amortizare poate depăşi durata proiectului, cu respectarea condiţiilor/măsurilor asiguratorii prevăzute în contractul de finanţare. Legea mai stabileşte că finanţările nerambursabile se acordă în tranşe, prin virament bancar, din bugetul autorităţii finanţatoare în contul beneficiarului, pe baza cererii de plată sau, după caz, a facturii emise de acesta pentru fiecare tranşă.