N. Dumitrescu

O veste bună vine de la conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Prahova, în beneficiul mai ales al persoanelor vârstnice, care suferă de diverse boli incurabile și au ajuns în faze terminale. Anul acesta s-a triplat numărul de paturi din unități medicale din județ în care pot fi îngrijiți adulți, dar și copii cu boli grave, precum cei diagnosticați cu cancer sau demență în ultimul stadiu, boala Parkinson, boli pulmonare ori distrofii musculare, accident vascular cerebral, comă ori alte alte boli în stadiul terminal. În termeni medicali, este vorba despre acordarea de servicii de îngrijiri paliative, care includ tot ceea ce înseamnă îngrijirea medicală realizată în scopul atenuării, pe cât posibil, a suferințelor fizice și psihice, pe tot parcursul bolii, precum și a îmbunătățirii comunicării dintre medici, pacienți și rudele lor. Concret, în urma finalizării procesului de contractare a serviciilor medicale, ca urmare a intrării în vigoare, de la 1 iulie 2023, a noului Contract-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, în comparație cu anul trecut, în Prahova, pentru 2023 a crescut numărul de paturi pentru serviciile de îngrijiri paliative. Practic, este vorba despre aproape o triplare a acestui număr de paturi, în condițiile în care, pentru 2023 au fost contractate 239 de paturi de acest gen, iar anul trecut – doar 82. Cele 239 de paturi menționate au fost contractate de către opt unități sanitare cu paturi din județ, conform directorului CAS Prahova, Cătălin Măguleanu, zona de servicii de îngrijiri paliative, care este acreditată, având o adresabilitate din ce în ce mai mare în Prahova și ca urmare a faptului că este județul în care este înregistrat și cel mai mare număr de pensionari de la nivel național. De adăugat faptul că, potrivit raportului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, anul trecut, în Prahova au fost înregistrate un număr de 19.880 de zile de spitalizare validate pentru cazurile de bolnavi care au beneficiat de îngrijiri paliative în spitale.
Potrivit unui răspuns primit de la conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, în județul Prahova au fost contractate – conform noului Contract-cadru, intrat în vigoare de la 1 iulie a.c., care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate – un număr total de de 239 de paturi pentru servicii de îngrijiri paliative. Conform procesului de contractare, care a fost încheiat la sfârșitul lunii iunie a.c., situația unităților sanitare cu paturi și numărul de paturi pentru îngrijiri paliative, de la nivelul județului Prahova, se prezintă astfel: BESTMED SC SERV SRL Boldești- Scăeni 8 paturi; SPITALUL GENERAL CĂI FERATE Ploiești – 10 paturi; SC WIA KINETO DENT SRL Slănic – 52 paturi; SC DARIUS MEDICAL CENTER SRL Plopeni – 55 paturi; SC PATRIK MEDICAL CENTER SRL Băicoi – 76 paturi; SC SFÂNTA SOFIA HOSPITAL MED SRL Bălțești – 38 paturi. În contextul creșterii semnificative a numărului paturilor destinate acestui tip de servicii medicale în comparație cu anul trecut, întrebată ce trebuie să știe prahovenii despre criteriile și condițiile în baza cărora un bolnav poate beneficia de asistență medicală oferită în acest caz și, mai ales, despre acoperirea costurilor, conducerea CAS Prahova ne-a răspuns: ”Pot beneficia de îngrijiri paliative adulții sau copiii cu boli cronice evolutive sau boli congenitale grave, pacienții cu probleme complexe, cazuri dificile cu nevoi preponderente de îngrijire paliativă față de cea curativă, pacienții oncologici, cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare, de scleroză laterală amiotrofică, demență în ultimul stadiu, scleroză multiplă, boala Parkinson, boli pulmonare, distrofii musculare, accident vascular cerebral și comă, malformații congenitale, HIV/SIDA și alte boli în stadiul terminal. Criteriile de selecție pentru pacienți se realizează potrivit nevoilor de îngrijire, în funcție de gradul de complexitate și de stadiul bolii. Serviciile medicale paliative în regim de spitalizare continuă se acordă asiguraţilor pe baza biletului de internare eliberat de medicul de familie sau de medicul de specialitate din unităţile sanitare ambulatorii. Caselele de asigurari de sănătate decontează unităților sanitare suma de 273,08 lei pe zi de spitalizare. Unitățile sanitare, din sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate, suportă suma aferentă serviciilor hoteliere standard (cazare standard şi masă la nivelul alocaţiei de hrană). Asiguraţii suportă contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare şi/sau masă) cu un grad ridicat de confort, peste confortul standard. Contravaloarea serviciilor de cazare cu grad ridicat de confort nu poate depăși cuantumul de 300 de lei/zi”.

De asemenea, reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate ne-au mai precizat: ”Având în vedere că obiectivul serviciilor de îngrijire paliativă este acela de a ameliora calitatea vieții pacienților (adulți și copii) și a familiilor acestora, atunci când se confruntă cu probleme asociate bolilor amenințătoare de viață, accentul se pune pe prevenirea și înlăturarea suferinței, pe evaluarea, pe tratarea rapidă a pacienților și pe oferirea unor resurse alternative de îngrijire paliativă și opțiuni de plasare, contribuind în același timp la reducerea numărului de pacienți internați la spital din motive sociale și reducerea duratei de ședere. Rezultatele urmăresc sprijinul bolnavului și al familiei, aceștia vor învăța să facă față situațiilor practice, inclusiv problemelor legate de pierderea și suferința pe parcursul bolii persoanei apropiate și în cazul decesului acesteia”.