• Pentru că nimeni nu le ia locul, la sate sunt doctori care își continuă activitatea și la vârsta de 77 de ani!

Nicoleta Dumitrescu

Intrarea în vigoare, de la 1 iulie a.c., a noului Contract-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, a readus în atenție deficitul de medici, la nivelul județului Prahova, atât în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale primare, cât, mai ales, în cazul medicinei de specialitate, situație confirmată de către directorul Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, Cătălin Măguleanu, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit acestuia, odată cu admiterea dosarelor depuse de către medicii de familie, demers obligatoriu necesar încheierii noilor contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, a reieșit faptul că aproape jumătate din numărul acestora au vârsta care le va permite, în umătorii ani, să iasă definitiv din activitate, mai mult decât atât, sunt și câteva zeci de doctori care, deși s-au pensionat cu ani buni în urmă, au rămas pe post pentru că în locul lor nu a venit nimeni.”La nivelul județului își desfășoară activitatea 330 de medici de familie, iar mulți dintre aceștia au peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că în următorii doi-trei ani legislația le va permite pensionarea. Sunt și medici care, deși sunt trecuți de 70 de ani, au acceptat să rămână în continuare la cabinet, ceea ce pe noi ne bucură, pentru că, astfel, într- o anumită zonă a județului are cine să asigure asistența medicală primară, în condițiile în care, anul acesta, de exemplu, nu există niciun medic nou venit”, a declarat directorul CAS Prahova. Conform unei situații centralizate la nivelul instituției, din totalul medicilor de familie care își desfășoară activitatea în județ, 166 au vârsta de peste 60 de ani, alți 63 sunt deja pensionați, iar un număr de 67 de medici au depășit 70 de ani, cei mai în vârstă, ambii de 77 de ani, care încă sunt în activitate la cabinet, fiind la Măneciu și Ariceștii Rahtivani. ”Deși deficitul este în Prahova de 32 de medici de familie, pot să afirm că, în prezent, toate zonele geografice din Prahova sunt acoperite în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale primare, după o perioadă de trei ani în care ne-am confruntat cu această dificultate, iar acest lucru s-a reușit ca urmare a modificărilor legislative ce au oferit posibilitatea medicului de familie care are cabinet să deschidă și alte două puncte de lucru”, a mai menționat directorul Cătălin Măguleanu, care a mai adăugat că la data de 1 iulie a.c. a fost întocmită și o listă cu localitățile prahovene în care există deficit de medici de familie și în care pot fi înființate puncte de lucru.
Pe lista menționată se regăsesc doar așezări rurale, respectiv Apostolache, Bărcănești, Boldești-Grădiștea, Brebu, Călugăreni, Cărbunești, Cosminele, Drăgănești, Drajna, Filipeștii de Târg, Gura Vadului, Gura Vitioarei, Lapoș, Măgurele, Păcureți, Sângeru, Secăria, Talea, Târgșoru Vechi, Tătaru. Pe de altă parte, Prahova nu stă deloc bine nici în cazul medicilor specialiști. ”Nici în cazul medicilor specialiști Prahova nu stă prea bine, deficitul în acest caz fiind de 232 de medici. De altfel, lipsa acestora se simte și se acutizează în toate județele. Tocmai de aceea, în cazul județului nostru, am încercat să asigurăm finanțare pe toate domeniile de specialitate, în speranța că posturile libere vor putea fi acoperite. De exemplu, la cardiologie deficitul este de 11 medici, la medicină internă – 10, la obstretică-ginecologie – 12, oftalmologie – 7, psihiatrie – 6, medicină fizică și de reabilitare 7 etc.”, a mai declarat directorul CAS Prahova. În momentul de față, 484 de medici specialiști au contract cu CAS Prahova, dintre care 47 sunt la specialitatea medicină internă, 49- psihiatrie, 38 – obstretică-ginecologie, 31- medicină fizică și de reabilitare etc.