Ultimele teorii nutriţionale recomandă consumarea zilnică a 5 porţii de crudităţi: câte o masă de legume proaspete la fiecare masă principală şi două porţii de fructe la gustările dintre mese, potrivit Agerpres. Astfel, o salată de roşii (100 grame) + o linguriţă de ulei – 80 kcal, salată verde (100 g) + o linguriţă oţet – 45 kcal, salată de varză (100 g) – 25 kcal, salată de castraveţi (100 g) – 13 kcal.
De asemenea, legumele consumate ca garnituri trebuie să fie fierte pentru câteva minute în abur pentru a se conserva în mare măsură enzimele dătătoare de sănătate.
Astfel, fasole verde (100 g) – 35 kcal, ciuperci (100 g) – 25 kcal, conopidă (100 g) – 25 kcal, broccoli (100 g) – 35 kcal, cartof fiert (100 g) – 90 kcal.