Nicoleta Dumitrescu

După joaca de-a uite nu este gaura de 20 de miliarde de lei la bugetul statului, din primăvara acestui an, din nou, pe vreme de caniculă, de data aceasta, coaliția de la guvernare iar se agită, nevoie mare, pe tema necesității reducerii cheltuielilor bugetare ale instituțiilor publice. Iar acest lucru confirmă că, de fapt, golul menționat mai devreme exista, însă cifra fusese pierdută pe holurile și culoarele de la Palatul Victoria pentru că niciunul dintre partidele de la putere nu a dorit să și-o asume, cu atât mai puțin să emită soluții concrete pentru rezolvarea problemei.
Așa că, iarăși, politicienii, ca și când ar fi venit dintr-o vacanță și au constatat că au cheltuit prea mult față de cât le-ar fi permis portofelul, încep, care mai de care, cu veșnicul slogan că este nevoie ca statul să ofere propriul său exemplu când vine vorba despre cheltuieli, înainte de a lansa măsuri pentru cetățeni și mediul de afaceri, după cum a ținut să spună chiar Nicolae Ciucă, în calitate de șef de partid, convocându-i, în același timp, ieri, dis de dimineață, pe cei mai importanți liberali. Mai mult decât atât, cerându-le miniștrilor și secretarilor de stat din propriul partid o analiză rapidă în vederea identificării de măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor în instituțiile publice, Nicolae Ciucă a anunțat că va propune coaliției aflate la guvernare și ceea ce a numit drept ”chibzuirea cheltuielilor statului la nivelul tuturor ministerelor și al instituțiilor din subordine”.
Dând timpul în urmă, în luna mai a anului trecut chiar actualul premier, Marcel Ciolacu, se lăuda că prin măsurile sociale și economice anunțate la vremea respectivă de către coaliția aflată la guvernare era pentru prima dată când statul strângea cureaua, nu românii, iar instituțiile statului vor reduce, chipurile, cheltuielile!
A strâns , însă, cumva, în ultimul an, statul cureaua? Nici vorbă! Doar promisiuni în vânt despre cum vor fi făcute liste peste liste despre unde o să taie și cât o să se taie! Dar dacă este să ne uităm la Guvern, nu s-au împărțit ministerele și funcțile încât un partid să nu aibă mai puțin decât celălalt?! Cam da, că doar s-a văzut, mai ales la negocierile pentru celebra rotativă, că atunci când nu au picat la pace pentru împărțirea ministerelor, cei de la UDMR nici nu au mai avut loc și au fost scoși, cu totul, de la guvernare!
Acum, vor nu vor, precum în celebra zicală ”Vrei nu vrei, bea Grigore agheasmă!”, social-democrații și liberalii vor trebui să facă în așa fel încât cheltuielile să se încadreze în țina de deficit bugetar de 4,4%, nu mai mult, o obligație, de altfel, și un angajament pe care statul român și le-a asumat în raport cu accesarea fondurilor europene. Rămâne de văzut, însă, în ce anume va consta chibzuirea cheltuielilor, având în vedere că până acum nu prea s-a observat dacă și la ce au făcut economie guvernanții. Ba, din contră, s-a lăsat impresia că activitatea politicienilor a fost atât de bună încât merită inclusiv aplauze! Plus recompense !!!