George Marin

Cu prilejul Cupei României la box feminin, organizată recent la Ploiești, a avut loc și Adunarea Generală a acestui for, condus de ieșeanul Vasile Cîtea. După desfășurarea lucrărilor, acesta a acordat un interviu publicaţiei noastre, pe care îl prezentăm în ediţia de astăzi.

George Marin: Domnule președinte, cât de fructuoasă a fost Adunarea Generală?
Vasile Cîtea: Au fost câteva lucruri care trebuiau neapărat trecute prin plenul Adunării Generale. Au fost lucrurile firești anuale, calendarele sportive, rapoartele anuale, descărcarea de buget și altele asemenea. Au fost aprobate pentru includerea în regulamentele naționale modificările suferite de regulamentele internațio­nale. Nu în ultimul rând s-a aprobat dezvoltarea formulării Strategiei de dezvoltare a boxului românesc pentru următoarii 10 ani.

G.M.: Chiar dacă documentul prezentat este în formă brută, vă întreb ce și cât s-a realizat până acum din cele scrise în el?
V.C.: Acest document este doar baza de la care se pleacă în elaborarea formei finale a Strategiei, document care este cerut de Ministerul Tineretului și Sportului. De fapt, noi am început formularea unei strategii încă din 2016, la puțină vreme după ce am preluat Federația Română de Box. A fost dificil de pus în practică pentru că abia în 2018 am putut intra pe finanțare. Noi am păstrat ceea ce era bun din perioada anterioară, dar rezultate nu pot apărea decât în momentul în care ne creștem propriile generații de sportivi.

G.M.: Privind spre viitor, ce ar fi de făcut pentru a avea o reprezentare mai solidă, numeric și valoric, în competiţiile internaţionale?
V.C.: Trebuie să fim corecți și să spunem că încă nu avem portofoliul de sportivi pentru a putea aspira imediat la rezultate majore. Generația aceasta de la „Tineret”, cea care a obținut rezultate foarte bune la recentele Campionate Europene din Armenia și care va intra în primul an de seniorat în 2024, este cea cu care mergem mai departe. Ne străduim să formăm o echipă articulată – să o numim așa – cu care să putem tinde către rezultate importante.

G.M.: Vorbim de viitoare succese, dar nimeni nu a pomenit de insuccese în luările de cuvânt de la lucrările Adunării.
V.C.: Știu că sunt multe așteptări. Însă am făcut și facem eforturi pentru a organiza în România competiții de anvergură. Vrem să stârnim, astfel, interesul copiilor dar și al părinților pentru a-și aduce copiii la box. Și să îi stimulăm și pe antrenori în același timp. Așa, poate că insuccesele se vor diminua.

G.M.: O întrebare legată de site-ul FR Box. De ce rezultatele boxerilor români, indiferent de competiţie, sunt prezentate doar uneori și doar pe Facebook, care este o platformă privată, în loc de a fi prezentate pe site-ul oficial, care este oglinda instituţiei?
V.C.: Noi considerăm comunicarea ca fiind unul dintre atuurile care aduc credibilitate. De aceea, recent am început să îmbunătățim site-ul oficial. Însă FR Box lucrează cu doar patru angajați, spre deosebire de alte federații de sporturi individuale. Chiar dacă angajații FR Box sunt ca o familie la nivelul executivului, nu este suficient. Sperăm să găsim un om care să lucreze pe resortul comunicare și care să facă zilnic un raport, atunci când sunt competiții, pentru ca suporterii noștri să știe în orice moment ce s-a întâmplat cu boxerii noștri.