George Marin

Ziua de miercuri s-a dovedit a fi de bun augur pentru sportivii noștri. Alți cinci dintre ei și-au asigurat o medalie- deocamdată, doar de bronz, dar cu posibilitatea de a preschimba metalul actual cu altul mai valoros.
Cele patru fete care au urcat în ring în prima sesiune a zilei au obținut victorii clare. Prima dintre ele a fost româno-spanioloaica Rocio Trigos-Bucur, care ne-a oferit un meci cu spectacol. Ea și-a folosit eficient stânga, deseori găsind spațiul dintre brațele adversarei sale pentru a trimite lovitura la figura acesteia. Mirela Cojocaru și-a ținut permanent adversara sub presiune, „ucigând-o” cu un-doi-urile stânga-dreapta la figură. Deși a aplicat și alte lovituri, practic Mirela a câștigat în principal mulțumită acestui procedeu. Amalia Țugui a intrat decisă în ring, dar primele atacuri au fost puțin haotice. Cu ceva îndrumare în prima pauză, Amalia a pus ordine în prestația sa și a preferat loviturile în linie care și-au atins ținta. În ultimul rund, Amalia nu a boxat din avantajul acumulat, ci și-a continuat tactica ofensivă, ceea ce i-a mai adus vreo două-trei lovituri încasate, dar fără a-i fi periclitată victoria. Ultima fată din România care a fost programată în gala de miercuri, Eliza Șopterean, a încheiat conturile rapid, petrecând pe ring doar 1 minut și 18 minute, incluzând și ultima numărătoare la care și-a supus adversara, a treia, cu o regularitate de invidiat: o numărătoare la fiecare 22 de secunde!
De remarcat că toate cele patru fete s-au calificat în semifinale, întregind numărul medaliatelor cu bronz la 10. Astfel că antrenorul Adrian Lăcătuș va avea astăzi o zi extrem de ocupată. Ceea ce îi dorim și pentru duminică, atunci când sunt programate finalele.
Băieții au debutat cu o înfrângere. În opinia noastră, Teodosescu a adoptat o tactică mult prea defensivă, rareori încercând să blocheze cu stânga debutul acțiunilor adverse. În atac, Teodosescu a reușit mai multe lovituri izolate, mai greu legând seriile, pentru acestea plătind și prețul unor lovituri clare recepționate. Cu toate acestea, doi arbitri-judecători l-au văzut câștigător al rundului. Aproape la fel s-a desfășurat și rundul secund, tot doi oficiali de la mese preferându-l pe boxerul nostru, dar alții decât cei din primul rund. Rundul final a fost clar al grecului, Teodosescu pierzând treptat din „benzină”, așa că verdictul meciului a fost fără tăgadă. La finalul meciului, Teodosescu a dat o probă de lipsă de fair-play, „uitând” să salute antrenorii adversarilor. Este adevărat că tehnicienii din colțul grecului și-au manifestat exagerat bucuria – altădată au făcut un mini-circ la o decizie defavorabilă lor – dar chiar și așa, respectul cuvenit pentru adversar și pentru noțiunea de sportivitate trebuie să primeze.
Am vorbit prea mult despre acest meci – situația ne-a cerut-o – rămânând mai puțin de povestit despre ultimele două partide care au implicat boxeri români. Matei Năstăsiuc a avut un adversar mai rapid în execuții și evident mai experimentat. Tânărul nostru boxer a luptat curajos, nu întotdeauna bine tactic, într-un meci cu vreo 20 de clinciuri, lipsind total spectacolul, lucru oarecum de așteptat la categoriile mari. Indiferent cum ar fi, un minim a făcut diferența și arbitrii-judecători i-au acordat victoria boxerului nostru. Cel mai greu dintre cei grei, Leon Majer, a reușit să își apropie decizia după o evoluție oscilantă, dar cu o insistență superioară adversarului în ultimul rund.
Atât Năstăsiuc cât și Majer și-au asigurat prezența în semifinalele de astăzi – implicit medalia de bronz – fază a competiției către care au tins, în partide care au avut loc ieri, după închiderea ediției, alți cinci tineri pugiliști români: Fabian Stroe (52 kg.), Renato Nica (54 kg.), Mario Iofciu (57 kg.), Daniel Grigorie (60 kg.) și Alexandru Suvache (66 kg.). Tot ieri, cinci categorii feminine au avut programate semifinale în care au fost prezente și trei dintre pugilistele noastre: Silvia Meltzer (46 kg.), Rebeca Müller (50 kg.) și Rocio Trigos-Bucur (54 kg.). Din cauza decalajului dintre programul galelor și edițiile ziarului nostru, vom reveni luni cu rezultatele finale ale competiției, urmând să detaliem evoluțiile sportivilor noștri în edițiile de săptămâna viitoare ale ziarului.
O remarcă este de făcut și nu suferă amânare. Considerăm că sportivii români merită mai multă încurajare din tribună, în special astăzi și duminică, mai ales că intrarea în sala „Olimpia” este liberă.
Rezultatele înregistrate miercuri de sportivii noștri:
Cat. 54 kg. F (11 participante): Rocio Trigos-Bucur b.p.(5-0) Arba Kuci (Albania)
Cat. 57 kg. F (13 participante): Mirela Elisa Cojocaru b.p. (5-0) Malak Fashfsha (Israel)
Cat. 63 kg. F (10 participante): Amalia Țugui b.p. (5-0) Ozlam Hasanova (Azerbaidjan)
Cat. 66 kg. F (8 participante): Eliza Denisa Șopterean b.RSC 1 Orinda Xhakli (Kosovo)
Cat. 75 kg. M (14 participanți): Ștefan Mario Teodosescu p.p. (0-5) Ioannis Poumpouridis (Grecia)
Cat. 80 kg. M (20 de participanți): Matei Năsăsiuc b.p. (3-2) Nikita Prohovskis (Letonia)
Cat. +80 kg. M (16 participanți): Leon Andrei Majer b.p. (3-2) David Miroslav Zahradnicek (Slovacia).