Florin Tănăsescu

Autostrada „Bucureşti – Comarnic – Unde a-nţărcat Mutu Iapa” a fost inaugurată azi-noapte. Se poate parcurge cu deltaplanul. Impresii de călătorie avem de la o paraşută din Ministerul Transporturilor:
„Uaiii, şi plăcere, ce aier înstelat! Vrrruuum… Ce mai drum!”.
Pe caldarâm e Grindeanu, care ţine telefonic legătura cu „Zburătoarea inaugurală”. Vorbeşte cu subalterna. Adică, scuzaţi, sus-alterna:
„Aici, Sorin-baza: Ce vezi, fă? Terminat!”.
«Zburătoarea – inaugurală» e cam fudulă de urechi:
„Rieşepsie, rieşepsie! Nu se vede nicio barză, brie.
Grindeanu tocmeşte şi-un translator, c-am omis a vă spune că aeroplanista era din Fundu Moldovei. Deci, îşi păstrase nu doar graiul, dar şi dulcele auz moldovinesc.
Translatorul: „Şeful vria să ştie dacă ie şi Ştefan cel Mare pe trasieu”.
„Fâlfâitoarea-inaugurală” înţelege, dar nu pricepe. Doar fredonează: „Aaaaviaţia dă sienzaţia…Vrrruuuum…. Ce mai drum!”.
Sorin-bază turbează: „Zi-i să aterizeze!”.
„Dă-te, fă, jos din corcoduş.”
Ce, credeţi că era fraieră «Zburătoarea-inaugurală»?
„Nu poci, că văz zmeie ridicate de copii. Poate apare şi-un Făt-Frumos călare, s-o pun şi io d-un măritiş”.
Grindă-bază renunţă. Apoi, cu vorbă dulce, o-ntreabă:
„Fată, ce zici? Ar avea loc prin văzduhul patriei maşini agăţate de parapante? Adică, să nu ne mai înjure şoferii blocaţi în trafic”.
Răspunsul «Zburătoarei-inaugurale»: „Mierge brici! Ie loc în spaţiul aerian cât să desfiinţezi şi calea ferată din România. Adică şi trienurile pot zbura cu parapanta pe autostrada Bucureşti-Comarnic – Unde a-nţărcat Mutu Iapa”.
Lui Sorin-bază îi surâde ideea. O-ntreabă: „Mai ai ceva de adăugat?”.
Ea: „A, daaa!Trebuie organizate licitaţii pientru siemaforizarea văzduhului, pentru trieceri de pietoni, pentru sieparatoare de siens, pientru multiiiiiii”.
Aşa că, drum bun pe Autostrada „Vrrruuuum… Ce mai drum!”.