• Seara și noaptea – „vârful” prezentărilor la UPU • Deficit de medici specialiști în departamentele de Neurologie și Radiologie

Luiza Rădulescu Pintilie

Persistența zilelor sufocante, cu un disconfort termic ridicat, nu s-a încheiat, potrivit prognozelor anunțate de meteorologi și a codurilor galbene și portocalii emise aproape zilnic, uneori cu modificări pe parcursul aceleiași zile. De altfel, situația este similară la nivelul Europei, precum și al multor altor zone ale lumii, Organizația Mondială a Sănătății lansând deja mai multe avertismente privind efectele negative asupra stării de sănătate mai ales a persoanelor vulnerabile, precum și în ceea ce privește „presiunea sporită” pusă asupra sistemelor medicale.
În acest context, am încercat să aflăm dacă la cea mai mare unitate spitalicească din Prahova- Spitalul Județean de Urgență – s-au înregistrat deja modificări privind adresabilitatea și cazuistica specifice acestei perioade. Medicul coordonator al Unității de Primiri Urgențe, dr.Violeta Tănase, ne-a confirmat că, până în prezent, nu au apărut modificări semnificative, dar se conturează deja câteva tendințe, unele dintre ele îngrijorătoare. Astfel, în media zilnică a celor 250 de prezentări se regăsesc preponderent cazuri ale unor pacienți care, pe fondul unor afecțiuni cronice de care suferă, prezintă diverse stări de decompensare ale bolilor cardiovasculare, neurologice și de alt tip, unele dintre ele accentuate de temperaturile ridicate, aceștia confirmând că, în vederea rezolvării unor probleme curente, s-au expus unor perioade mai scurte sau mai îndelungate de caniculă, dovadă că ambulanțele au adus deja persoane căzute în stradă! De asemenea, se menține un mai vechi fenomen, acela al adresării direct la spital în contextul în care pentru accesul, de exemplu, la medici de specialitate din diverse policlinici, listele de așteptare sunt completate deja până spre… toamnă. Însă bolile, după cum se știe, nu au… timp și răbdare să aștepte la rândul lor! Iar dacă ar fi de identificat un moment… de vârf în care salvările se aglomerează în fața UPU, acesta este, după cum ne-a confirmat interlocutoarea noastră, în timpul serii și al nopții.
În acest context, e îmbucurător că s-a reușit o echilibrare a situației încadrării cu medici pentru specialitatea Cardiologie, rămânând încă dificultăți în ceea ce privește specialitățile Neurologie și Radiologie. Ca urmare, în cazul pacienților care au nevoie de diagnosticare și tratament neurologic se colaborează în continuare cu medici din județul vecin, Dâmbovița, doi dintre aceștia venind inclusiv să efectueze gărzi în spitalul ploieștean. Pentru Radiologie a trebuit, de asemenea, să se găsească o soluție, în contextul în care la Spitalul Județean există un număr redus de medici cu această specialitate – trei pentru departamentul de Urgență și doi pentru secția de spital, cei mai mulți asemenea specialiști alegând să se îndrepte către unități medicale din sistemul privat. În consecință, pentru interpretarea rezultatelor imagistice, se utilizează modalitatea de colaborare online cu medici care au competență în acest domeniu.
De notat și că, în prezent, cazurile de Covid au dispărut aproape total din cazuistica spitalului, acestea înregistrându-se doar sporadic și fiind tratate în sistem normal, ca orice afecțiune respiratorie obișnuită, drept pentru care s-a și renunțat la toate măsurile organizatorice ce fuseseră dispuse în contextul pandemiei.