Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2023 pentru modificarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, potrivit Agerpres.
Actul normativ prevede ca, începând cu data de 1 august 2023, în vederea includerii în programul de reducere a riscului seismic, beneficiarii vor transmite Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru fiecare obiectiv de investiţii solicitarea de includere în program şi necesarul de sume de la bugetul de stat, fără a mai exista condiţia respectării termenului de 60 de zile.
Introducerea în listele-sinteză aferente subprogramelor se va face de către MDLPA pe măsură ce se constată corectitudinea solicitărilor, prin completarea listelor existente. Ministerul Dezvoltării verifică administrativ şi centralizează solicitările transmise, în ordinea cronologică de înregistrare, în termen de 30 de zile de la înregistrare, iar pentru solicitările conforme întocmeşte listele-sinteză cu obiective propuse spre finanţare pe fiecare subprogram, liste ce se aprobă prin ordin al ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei.
Solicitările neconforme vor rămâne în baza de date a Ministerului Dezvoltării, obiectivele urmând a fi introduse în listele-sinteză pe măsura îndeplinirii de către beneficiari a tuturor cerinţelor legale pentru introducerea acestora în program.
În baza contractelor de finanţare se vor deconta şi cheltuielile pentru elaborarea expertizelor tehnice în vederea încadrării clădirilor într-o clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie şi pentru elaborarea auditului energetic, efectuate anterior introducerii în program şi încheierii contractului de finanţare.
Locuinţele de necesitate care satisfac exigenţele minimale prevăzute de Legea locuinţei nr. 114/1996, precum şi utilităţile pentru aceste locuinţe vor fi asigurate prin grija autorităţilor administraţiei publice locale.
Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind mutarea persoanelor evacuate în şi din locuinţele de necesitate şi, după caz, plata chiriei pe perioada execuţiei lucrărilor de intervenţii se vor asigura din bugetele locale. De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale vor asigura spaţiile necesare depozitării, în condiţii de siguranţă şi cu asigurarea accesului proprietarilor, a bunurilor materiale care aparţin persoanelor evacuate.
Autorităţile administraţiei publice locale vor fi scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauţiuni pentru cererile şi acţiunile adresate Justiţiei în temeiul prevederilor prezentei legi.
De asemenea, va fi strict interzisă desfăşurarea activităţilor comerciale de orice natură, precum şi amplasarea de mijloace publicitare pe faţada şi/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată conform normativului Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data expertizării de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate.
MDLPA va stabili prin ordin de ministru criteriile alocării fondurilor pentru investiţii.
Acasă Administratia locala A fost promulgată legea privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al...