Luiza Rădulescu Pintilie

După ce Ministerul Educației a făcut publice luni, 3 iulie a.c.,  rezultatele înregistrate în prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2023, candidații nemulțumiți de notele obținute  au putut depune, în aceeași zi , contestații.

La nivelul județului Prahova,  dintre cei 5144 de candidați care s-au prezentat la probele de examen,  1156 au fost declarați respinși. Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Școlar Județean Prahova,  60  dintre ei au fost respinși cu medii cuprinse între 5 și 5,49, iar 227- cu medii cuprinse între 5,5 și 5,98.

Potrivit datelor centralizate   de către comisia constituită la nivelul ISJP,  au fost depuse  1306 contestații, dintre care 496 la Limba Română,  386 pentru proba a doua – care a fost susținută, în funcție de profil, la Matematică sau Istorie,  87 fiind pentru Istorie, precum și alte 424 de contestații pentru proba a treia, susținută la diverse discipline.  După cum ne-a precizat prof. Aurel Graur, purtător de cuvânt al ISJP,  contestațiile au fost depuse mai ales de către candidați respinși cu medii  cuprinse între 5,5 și 5,98, cu speranța că obținerea, prin recorectare, a unei note mărite îi va ajuta să  treacă pragul  și să obțină media minimă șase  de promovare a examenului de Bacalaureat. De asemenea, au depus contestații și candidați care vizează mărirea notei inițial obținute, astfel încât media generală să devină mai mare, în această categorie regăsindu-se mai ales candidați care  își doresc să devină studenți ai unor  facultăți la care nivelul mediei   de admitere este în general ridicat. Aceștia  și-au asumat însă, în același timp, și riscul  ca nota contestată să fie , după recorectarea lucrării , mai mică decât cea inițială, drept pentru care  au  depus  și o declarație-tip în acest sens. Recorectarea lucrărilor contestate se va face în afara județului , iar rezultatele  finale vor fi afișate vineri, 7 iulie a.c.