Deși greutatea corporală normală depinde de mai mulți factori, înălțimea, vârsta și sexul unei persoane sunt trei dintre elementele de bază. De asemenea, greutatea ideală poate fi aceea la care o persoană se simte confortabil, potrivit Hotnews. Este de menționat însă că un număr optim de kilograme poate reduce riscul dezvoltării unei serii de afecțiuni, inclusiv:•diabet de tip 2;•hipertensiune arterială; •boli cardiovasculare. Surplusul de greutate poate reduce forța musculară și rezistența punând presiune pe sistemul osos și pe articulații și ducând la modificări ale funcției motorii și ale controlului postural. Pentru un calcul cât mai exact al greutății corporale ideale se folosesc indicele de masă corporală (IMC), circumferința taliei și procentul de grăsime.
* Calculator pentru IMC. Indicele de masă corporală IMCeste un instrument care măsoară greutatea unei persoane în raport cu înălțimea acesteia și se calculează împărțind greutatea (exprimată în kilograme) la înălțime (exprimată în metri) la pătrat. Rezultatul obținut se încadrează în următoarele categorii:
• IMC mai mic de 18,5 indică subponderabilitate;• IMC între 18,5 și 24,9 indică o greutate ideală;• IMC între 25 și 29,9 indică supraponderabilitate;• IMC peste 30 indică obezitate.
Vârsta nu este un factor luat în considerare în calcularea IMC la adulți, însă este importantă în cazul copiilor. Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani, la calculul indicelui de masă corporală se adaugă și vârsta și sexul.
Deși este luată în considerare înălțimea, calculul IMC nu include factori precum:măsurători pentru talie sau șold, proporția sau distribuția grăsimii,proporția masei musculare.
Acești factori pot influența starea de sănătate. De exemplu, sportivii de performanță tind să aibă puțină grăsime corporală. Pot avea un IMC mare pentru că au mai multă masă musculară, dar asta nu înseamnă că au o greutatea prea mare pentru înălțimea lor.
*Raportul talie/șold. Circumferința taliei este comparată cu cea a șoldurilor – raportul talie/șold. O valoare crescută a acestui raport indică o cantitate mai mare de grăsime viscerală (grăsimea din cavitatea abdominală care înconjoară mai multe organe majore).
Cercetările au arătat că persoanele cu un raport talie/șold crescut sunt mai predispuse să dezvolte boli cardiovasculare și diabet. De aceea această măsurătoare este utilă pentru a stabili dacă o persoană are o greutate normală.
Pentru a calcula raportul talie/șold, tot ce trebuie să faci este să măsori circumferința taliei în partea cea mai îngustă, de obicei deasupra buricului, apoi pe cea a șoldurilor și să împarți primul număr la cel de-al doilea. De exemplu, dacă talia unei persoane este de 71 cm, iar șoldurile sale sunt de 91 cm, se va calcula împrțind 71 la 91, iar rezultatul va fi de 0,78.
Valoarea optimă a raportului talie/șold diferă în funcție de sex, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Iată care sunt valorile medii ale raportului talie/șold la bărbați și femei și ce riscuri implică:
*Risc de boli cardiovasculare și diabet (Bărbați-Femei)
Risc scăzut: Sub 0,9;Sub 0,8
Risc moderat: 0.9–0.99; 0,8 – 0,89
Risc crescut; Peste 1.0; Peste 0,9
Studiile au scos la iveală că o valoarea crescută a raportului talie/șold predispune la infarct miocardic. Cu toate acestea, ca și în cazul IMC, raportul talie/șold are anumite limitări. De exemplu, acest instrument de calcul nu măsoară, cu exactitate, procentul total de grăsime corporală sau raportul dintre mușchi și grăsime.
*Raportul talie/înălțime. Raportul talie/înălțime este un alt instrument care ar putea prezice riscul de boli de inimă, diabet și mortalitate generală mai eficient decât IMC.
Pentru a calcula raportul talie/înălțime, se împarte circumferința taliei la înălțime. Dacă rezultatul este de 0,5 sau mai scăzut, indică o greutate moderată. Potrivit unui studiu din 2014, un raport talie/înălțime de 0,52 sau mai mare crește semnificativ riscul de a dezvolta complicații cardiace. În general, măsurătorile care iau în considerare dimensiunea taliei pot fi utile pentru stabilirea riscului de boli cardiace și nu numai. Asta pentru că grăsimea viscerală ajunge să sufoce inima, rinichii și ficatul.
*Procentul de grăsime corporală. Procentul de grăsime corporală se calculează împărțind greutatea grăsimii corporale la greutatea totală. Această măsurătoare include atât grăsimea esențială, cât și grăsimea stocată.
Grăsime esențială este necesară pentru a supraviețui, având rol în dezvoltarea creierului, a măduvei osoase, a nervilor și a membranelor. Grăsimea stocată se referă țesutul gras care protejează organele interne de la nivelul pieptului și abdomenului, iar organismul o poate folosi, drept sursă de energie, dacă este necesar.
În afară de recomandările aproximative, în funcție de sex, procentul ideal de grăsime totală poate depinde de tipul corpului sau de nivelul de activitate fizică.
*Nivel de activitate (Femei-Bărbați): Atleți 14–20%, 6–13%; În formă fizică bună 21–24%,14–17%; Acceptabilă 25–31% , 18–24%; Obezitate 32%, 25% sau mai mult.
Un procent mai mare de grăsime corporală poate indica o predispoziție de a dezvolta boli precum diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.