Ce se poate face: primăriile pot încheia contracte pentru alungarea, ­relocarea ori extragerea prin împușcare a urșilor din localităţi

V. Stoica

Aparițiile și atacurile tot mai frecvente ale urșilor în zonele locuite, în special în zonele de deal și de munte ale județului Prahova, ridică problema responsabilităților la nivel local pentru îndepărtarea sălbăticiunilor care provoacă deseori – dincolo de spaima din comunitate – și pagube în gospodăriile populației. Aproape că nu este zi în care ISU Prahova să nu emită mesaje RO-Alert pentru avertizarea populației. Trebuie remarcată o decizie luată de instanțele prahovene după ce un urs a atacat un cioban din Prahova, în luna septembrie 2021: Judecătoria Câmpina a hotărât, un an mai târziu, că Ministerul Mediului este bun de plată, iar pe 31 mai 2023 magistrații de la Tribunalul Prahova au menținut decizia instanței de fond, ca ministerul să achite suma de 100.000 de lei bărbatului atacat și mutilat de urs. Decizia în acest dosar civil nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs. Ce se poate face, însă, pentru a preîntâmpina asemenea atacuri? Primăriile pot încheia contracte pentru alungarea, relocarea ori extragerea prin împușcare a urșilor din localități, prevede legislația în vigoare. Astfel, pentru gestionarea atacurilor în desfășurare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind aprobarea metodelor de intervenție imediatǎ pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, se poate interveni prin alungare prin diverse mijloace, prin tranchilizare și relocare sau extragere prin eutanasiere sau împușcare, în urma unei evaluări făcute de urgență pe plan local.
Conform OUG 81/2021, ”în vederea punerii în aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind alungarea, relocarea ori extragerea prin împușcare a exemplarelor de urs, unitatea administrativ-teritorială poate încheia un singur contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu un singur gestionar al fondului/fondurilor cinegetic/cinegetice de pe raza unității administrativ-teritoriale, cu respectarea legislației din domeniul achizițiilor publice”. Aplicarea oricǎrei metode de intervenție dintre cele specificate se face pe baza efectuǎrii unei analize la fața locului, decizia revenind conducǎtorului echipei de intervenție care, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, poate fi primarul sau viceprimarul unității administrativ-teritoriale în raza cǎreia are loc atacul, dupǎ caz.

Ce sume poate deconta ­Ministerul Mediului pentru intervenţiile de alungare/­extracţie a urșilor
Tarifele pentru intervenția imediată în cazul urșilor în localități au fost stabilite prin ordin al Ministrului Mediului, în august 2021. Astfel, tarifele pentru alungare prin diverse mijloace : ațiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/intervenție; Tarife tranchilizare și relocare: ­ Tranchilizare – 750 lei/exemplar; Marcare – 200 lei/exemplar; Acțiunea ­personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/exemplar; Transport pentru relocare – 300 lei/exemplar/ 100 km. Tarife extragere prin eutanasiere sau împușcare: Tranchilizare – 750 lei/exemplar; Eutanasiere – 550 lei/exemplar; Marcare – 200 lei/exemplar; Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/exemplar; Prepararea blănii și a craniului – 2.000 lei/exemplar; Manipulare exemplar – 200 lei/exemplar; Împușcare – 500 lei/exemplar; Păstrare/Ocrotire pui (maximum 2 zile) – 200 lei/exemplar.
De asemenea, sunt prevăzute de ordinul de ministru și tarifele pentru contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată gestionar/medic veterinar pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun – 1.000 lei/lună. Tarifele pot fi decontate lunar de către Ministerul Mediului către unitățile administrativ-teritoriale/consiliile județene care au încheiat contracte de prestări servicii de permanență/intervenție imediată cu gestionarul faunei cinegetice, respectiv contracte de prestări servicii cu medicul veterinar de liberă practică, după caz, pentru acțiunile de alungare prin diverse mijloace, tranchilizare și relocare și extragere prin eutanasiere sau împușcare a exemplarelor de urs care acționează în intravilanul localităților.

Altă comisie, pentru ­acordarea de despăgubiri în cazul ­pagubelor produse de ­sălbăticiuni
În cazul producerii de pagube de către exemplare din specia urs brun, se vor respecta prevederile Hotǎrârii de Guvern nr.3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/sau daunele produse de speciile de faunǎ de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 și 2 la Legea vânǎtorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 și unele măsuri de punere în aplicare a acesteia.
Astfel, la cererea scrisă a păgubitului, se va întruni o comisie formată din reprezentanții UAT-ului unde s-a produs paguba, ai Direcției Agricole Județene și ai structurii teritoriale a autorității publice centrale pentru protecția ­mediului, care va analiza situația și va lua mǎsurile ce se impun în conformitate cu prevederile Hotǎrârii de Guvern
nr. 3/ 2023.