Ieri, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că, odată cu terminarea grevei din Educaţie, a venit momentul să-şi încheie mandatul de prim-ministru, iar după ce va merge la Palatul Cotroceni pentru formalizarea demersului, vor putea începe procedurile pentru efectuarea rotativei guvernamentale, potrivit Agerpres și Hotnews. “În felul acesta, în cadrul discuţiilor pe care le-am avut la nivelul coaliţiei, după ce am să merg să-mi depun mandatul la preşedintele României, la nivelul coaliţiei încep procedurile pentru efectuarea rocadei guvernamentale. Ceea ce este important de subliniat este că, imediat după aceasta, vom avea un guvern interimar care va funcţiona până în momentul în care se va finaliza învestirea unui nou guvern, nou guvern care sperăm să fie învestit până la finele săptămânii.Noi ne-am propus ca până joi să avem Guvernul învestit. La final de mandat, mulțumesc celor cu care am lucrat în această perioadă. Avem lucruri înfăptuite așa cum trebuie și lucruri pe care nu am reușit să le rezolvăm. Fără lipsă de modestie, am asigurat stabilitatea țării.”, a declarat Nicolae Ciucă.
La finalul declarației, el a fost aplaudat de câțiva consilieri. Potrivit Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului (articolul 9), şeful statului va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile premierului până la formarea noului guvern, mai noteayă sursele amintite.
Ulterior, în baza Constituţiei, preşedintele Klaus Iohannis urmează să convoace partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni. După acest moment, preşedintele va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Protocolul actualei coaliţii de guvernare prevede că acest candidat va fi liderul PSD, Marcel Ciolacu. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru are 10 zile de la desemnare pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.