Nicoleta Dumitrescu

Miroase a tei înflorit pe străzile marilor orașe. Conform calendarului, e vremea când acești arbori pun în cupa deschisă a florilor lor note de parfum atât de inconfundabile, semn că vara își intră în drepturi. Deja e cald, iar dincolo de ploile torențiale, care au adus cu ele, din păcate, și inundații, pe ici, pe colo, s-au înregistrat inclusiv temperaturi caniculare.
Dincolo de acest tablou legat de natură, într-o altă dinamică este, însă, realitatea de zi cu zi, aceasta oferind ocazia să arate că în fața unor schimbări, considerate de unii mai mult decât necesare, se ridică imediat ziduri.
Un exemplu este mult trâmbițata lege de modificare a pensiilor speciale, transformată într-un cartof atât de fierbinte încât politicienii, ca să nu se frigă prea tare la degete, și-l aruncă de la unii la alții.
Demers deja anunțat, ieri, mii de magistrați din toată țara au protestat, ocupându-se doar de cazurile urgente, ca urmare a modificărilor anunțate în privința pensiilor speciale, care ar urma să însemne, în cazul acestora, inclusiv creșterea treptată a vârstei de pensionare, cei din Consiliul Superior al Magistraturii vorbind, în acest caz, ”despre o situație de o gravitate deosebită”, care lezează fundamental independența justiției și statutul magistraților.
E de văzut, în această situație, cum va gestiona noua formulă guvernamentală și această revoltă, deși, în ceea ce privește pensiile primite de această categorie profesională, noul ministru al Justiției, liberala Alina Gorghiu, spune că principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral, în contextul în care societatea românească așteptă această reformă a pensiilor de serviciu.
Pe de altă parte, un alt ministru, cel de la Muncă, Marius Budăi, pare să fie un pic mai optimist în marea dispută a modificărilor care s-au tot promis că vor fi aduse legislației care a aprins atât de mult spiritele, acesta susținând că mai sunt doar câteva lucruri de armonizat, menționând că din lege vor dispărea și elementele ce vizau anumite salarii care se dădeau funcţionarilor publici şi parlamentarilor, la data pensionării. O probă a adevărului va fi dată, însă, astăzi, având în vedere faptul că a fost anunțat faptul că, în cadrul Comisiei permanente pentru statutul parlamentarilor, se va discuta chiar proiectul care propune desfințarea pensiilor speciale ale deputaților și ale senatorilor!
Oricum, deși în cazul acestui subiect, extrem de sensibil, s-a tras de timp foarte mult, discuțiile chiar vor trebui să se miște într-o altă dinamică. Și asta din cauza faptului că, după cum bine o știu chiar și reprezentanții partidelor, reforma pensiilor speciale este un jalon din PNRR, a cărui neîndeplinire ar atrage pierderea de către România a aproape 3 miliarde de euro. Or, până când nu este prea târziu, politicienii vor trebui să facă dovada probei adevărului și în ceea ce privește privilegiile unor speciali!