Nicoleta Dumitrescu

Potrivit unui recent studiu, 6 din 10 angajați din România nu își cunosc responsabilitățile pentru care sunt plătiți lunar, peste două treimi fiind rar evaluați de către angajator, uneori chiar deloc, același studiu mai arătând că peste 30% dintre bonusuri sunt acordate pentru ca aceștia să-și facă pur și simplu datoria pentru care își primesc salariul.
Având în vedere că statul este cel mai mare angajator din România, nici nu era de așteptat ca rezultatele acestui studiu să scoată la iveală alte statistici! De altfel, se știe foarte bine – iar acest lucru nu mai este de mult timp un foarte mare secret – că, pe baza recomandărilor și a susținerilor venite din partea partidelor, au fost destui cei care și-au găsit de lucru așa cum le-a poftit inima. Incriminat adesea de către cei aflați în opoziție, nepotismul s-a dovedit principala formă de răsfăț a politicienilor aflați la putere, realitate perfect valabilă și astăzi. Așa se face că nepoți, nepoate, fini de botez și de cununie, cumnate, cumnați, cuscri, foști colegi de școală ori de afaceri au primit recomandările necesare- evident de la partid! – ca să ocupe diverse funcții ca angajați la stat. Oricum, așa cum s-a văzut, tot statul – prin grija politicienilor, firește – a devenit și cel mai bun loc de reconversie în muncă, atât timp cât foste miss, dar și alte tinere care dețin tot felul de atestate după ce au frecventat diverse cursuri de coafură, masaj etc. au devenit ulterior ”doamna consilier”, pe la ministere fiind angajați inclusiv foști șoferi ori ”oameni de casă” ai unor personaje importante tot de prin politică…
În aceste condiții, nici nu mai este de mirare cum, așa cum a arătat și studiul menționat, 60% dintre români nu știu ce responsabilități au la locul de muncă, atât timp cât la angajarea pentru un post, așa cum s-a dovedit în multe exemple, în cazul armatei de funcționărime de la stat, recomandările de la… partid au fost principalele puncte forte. Mai mult decât atât, pentru că destui sunt considerați ca făcând parte din plutonul miilor de specialiști trâmbițat adesea în campaniile electorale, nu puțini apar trecuți și pe lista acelora care beneficiază lunar de o serie de sporuri la leafă, precum sporul de stres, de praf, de antenă parabolică, de calculator, ba, dacă s-ar putea, cu siguranță ar fi incluse și alte sporuri, precum cel de plimbat hârtii de la un birou la altul, de la un etaj la altul ori chiar și de vorbit la telefon…
O realitate tristă, din păcate, care s-a tot perpetuat în timp, acest lucru fiind însă rodul unei alte cunoscute lozinci care este auzită și aplicată o dată la patru ani, după alegeri: ”Pleacă ai lor, vin ai noștri!”. E adevărat, au mai existat și riposte la această principală formă de răsfăț, dar fără prea multe rezultate și modificări de fond. Și asta din cauza faptului că de fiecare dată s-au găsit și justificări, plecate tot de la împărțeala sau de la rotația la guvernare, nu de puține ori însoțite și de aroganța de rigoare, precum a fost, dând timpul în urmă, replica rămasă celebră a unei foste deputate care s-a făcut remarcată la începutul mandatului său pentru că, tranșant, le-a spus colegilor din opoziție: „Ciocu’ mic la ei, nu la noi, că acu’ suntem noi la putere!”.