• 12 medii şi 155 de note maxime • În premieră, media obţinută în gimnaziu a fost eliminată din formula mediei pentru admiterea la liceu

Luiza Rădulescu Pintilie

Ministerul Educației a publicat ieri rezultatele obținute de absolvenții de gimnaziu care au susținut examenul de Evaluare Națională, între cei 154.115 candidați care s-au prezentat la susținerea probelor (95,3%), 5521 fiind din Prahova, din totalul celor 5761 înscriși inițial (95,83% prezență, 240 de absenți). În ceea ce privește rezultatele înregistrate la nivel național, înaintea contestațiilor, 76,2% dintre elevi au obținut medii peste 5, față de 82,3% în 2022 și 76,8% în 2021. Județul Prahova se situează peste acest procent, regăsindu-se de altfel, cu un procent de medii mai mari de 5 de 82,34% în topul județelor în care s-au obținut cele mai bune rezultate, ocupând locul 3, după Cluj – 87,4 % și Brăila – 82,8%. În ceea ce privește mediile de 10, la nivelul țării sunt 429 de candidați care au reușit această performanță (anul trecut fiind 221, dar au existat și ani – 2013 și 2020 – în care acest număr s-a apropiat de 900 de candidați), 12 dintre ei fiind din Prahova, reprezentând Colegiul Național “Mihai Viteazul”, Colegiul Național Pedagogic “Regina Maria” din Ploiești, Colegiul Național “Nicolae Grigorescu” din Câmpina, Liceul Teoretic “Aurel Vlaicu” din Breaza, dar și Școala Gimnazială Centrală din Câmpina, Școlile Gimnaziale “Grigore Moisil” Ploiești și “Sfântul Vasile” din Ploiești. În același timp, în Prahova s-au obținut 155 de note maxime la cele două probe susținute de candidați – Limba și literatura română și Matematică (50 la prima prima probă, 105 la cea de-a doua). La polul opus se remarcă, de exemplu, media… 1 obținută de un candidat de la Școala Gimnazială Țintea- Băicoi, medie care însă îi dă dreptul să participe la examenul de admitere la liceu, spre deosebire de cei peste 200 de absenți la examenul de Evaluare Națională care nu își pot continua studiile decât în școli profesionale.
Candidații nemulțumiți au putut depune încă de ieri contestații, fie la centrele de examen, fie optând pentru varianta de a le transmite prin mijloace electronice, având la dispoziție și astăzi această posibilitate, între orele 8,00 şi 12,00. De reținut că toți candidaţii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit în același timp şi o declaraţie-tip în care menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei le poate modifica, după caz, nota iniţială, atât prin creştere, cât și prin descreştere, după caz. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe data de 4 iulie.
În premieră, anul acesta, media de admitere, respectiv cea pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală obținută la Evaluarea Națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Astfel, media din anii de gimnaziu a fost eliminată din formula mediei pentru admiterea la liceu. Având în vedere acest lucru, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională.