Noua facilitate este un proiect distinct de „marea închisoare” de 1000 de locuri de la Berceni

V. Stoica

Până la construirea penitenciarului cu 1000 de locuri de la Berceni, la margine de Ploiești se va ridica o structură nouă de detenție, cu seră, terenuri de sport și locuri de plimbare. Toate acestea vor fi realizate dintr-un grant norvegian, printr-un proiect din care face parte și Penitenciarul Ploiești.
În ultimii ani au fost parcurse etapele de studii, iar săptămâna trecută a fost lansată licitația pentru execuția lucrărilor care constau în construirea unui pavilion de detenție cu 80 de locuri și o seră în zona Secției exterioare Moara Nouă a Penitenciarului Ploiești. Valoarea estimată a contractului este de 11.004.959,76 lei, iar durata estimată de realizare a investiției este de 12 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Secția exterioară de la Moara Nouă este amplasată pe DN1A, urmând să aibă ca vecinătăți în Est – Hipodromul Ploiești, iar la Nord – râul Teleajen.
Acest obiectiv este dezvoltat în cadrul Proiectului “Îmbunătățirea serviciilor corecționale din România prin implementarea principiului normalității – 4NORM-ality”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul “Justiție”, implementat de către Administrația Națională a Penitenciarelor, în calitate de promotor de proiect, și
în care Penitenciarul Ploiești are rolul de partener.
În pavilionul de detenție, conform documentației, configurarea spațiului va permite cazarea a 80 de persoane private de libertate, cu asigurarea tuturor spațiilor prevăzute de legislația în vigoare – în camere de câte 4, 6 sau 7 persoane -, precum și construirea unei sere de 240 mp care va facilita calificarea persoanelor private de libertate în meseria de legumicultor și le va da, de asemenea, ocazia să desfășoare zilnic activități lucrative.