Noile date referitoare la medicamente candidate pentru scăderea în greutate, care ar putea concura cu Wegovy de la Novo Nordisk, cresc speranţele că în curând vor fi disponibile mai multe opţiuni, la preţuri mai mici, pe o piaţă estimată la 100 de miliarde de dolari, conform medicilor şi directorilor din domeniul farmaceutic, relatează Agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Producătorii de medicamente îşi intensifică cercetările şi caută noi formule ce pot fi administrate sub formă de pastile, opţiuni pentru o scădere mai semnificativă în greutate sau medicamente ce reduc procentul de grăsime şi menţin în acelaşi timp masa musculară. „Inovaţia a explodat, cu adevărat”, a declarat dr. Robert Gabbay, director ştiinţific în cadrul Asociaţiei Americane de Diabet (ADA), care beneficiază de finanţare atât de la Novo cât şi de la Eli Lilly and Co şi care tocmai şi-a încheiat întrunirea anuală, la San Diego. „Dacă există mai multe (tratamente) pe piaţă, acest lucru va duce la un anumit nivel de concurenţă şi la o creştere a accesului”, a precizat el. Peste 40% dintre americani sunt obezi, potrivit Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), iar cererea de tratamente pentru reducerea greutăţii corporale este mare, precum şi pentru menţinerea greutăţii dorite după slăbire. Wegovy de la Novo Nordisk şi Mounjaro de la Eli Lilly, ambele injecţii cu administrare săptămânală, cu preţuri în SUA de peste 1.000 de dolari pe lună, au fost dezvoltate iniţial pentru diabetul de tip 2. Ele fac parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub numele de „incretine”, concepute pentru a imita acţiunea hormonului GLP-1, care ajută la reglarea glicemiei, încetineşte ritmul cu care se goleşte stomacul de hrană şi reduce pofta de mâncare. Wegovy a fost aprobat pentru obezitate în 2021, după ce studiile au arătat că acesta a dus la o pierdere în greutate de 15% în 68 de săptămâni, în timp ce Mounjaro, care a dus o pierdere în greutate de peste 22% în 72 de săptămâni, urmează să fie autorizat în cursul acestui an.
La conferinţa ADA, Novo Nordisk a prezentat date dintr-o etapă avansată a studiului clinic asupra unei versiuni orale în doză mare de Wegovy care arată rezultate similare cu forma injectată în ceea ce priveşte pierderea în greutate, în cazul unei utilizări însoţite de dietă şi de activitate fizică, comparativ cu 2,4% în cazul administrării unui placebo. „Totul ţine de opţiuni”, a declarat Mico Guevarra, director medical la Novo Nordisk. „Care sunt nevoile şi obiectivele pacientului dumneavoastră? Să alegem ceva care să se potrivească”, a adăugat el. Potrivit Eli Lilly, cea mai mare doză din tratamentul său oral experimental orforglipron a condus la o scădere în greutate de 14,7% după 36 de săptămâni într-o etapă intermediară din cadrul unui studiu clinic pe subiecţi umani obezi sau supraponderali. „Ne gândim, de asemenea, la nevoile la nivel mondial şi la acei pacienţi care pur şi simplu nu vor un (tratament) injectabil”, a spus Jeff Emmick, vicepreşedinte la Eli Lilly. Eli Lilly a prezentat, de asemenea, date dintr-o etapă intermediară a unui studiu clinic asupra medicamentului său injectabil retatrutid, de generaţie următoare „triplu g”, care activează receptorii a trei hormoni, demonstrând o reducere medie a greutăţii corporale de până la 24,2% după 48 de săptămâni.
Un medicament care ar putea oferi, în condiţii de siguranţă, o pierdere din greutate de 25% reprezintă o nouă etapă în cadrul acestui tratament, aducând pacienţii mai aproape de rezultatele obţinute prin chirurgia bariatrică invazivă. „Unul dintre lucrurile pe care le cunoaştem despre chirurgia bariatrică este că există o relaţie puternică între greutatea pierdută şi o îmbunătăţire în cazul unui număr de comorbidităţi – probleme cardiovasculare, apnee în somn…”, a spus Jeff Emmick. Studiul de faza 3 al Eli Lilly asupra medicamentului retatrutid va include evaluarea efectului acestuia asupra unor aspecte precum apneea în somn şi artrita.
Pfizer a anunţat că a întrerupt studiul clinic asupra pastilei experimentale pentru obezitate lotiglipron, administrată o dată pe zi, după ce au fost observate probleme de siguranţă la nivelul ficatului. Compania a declarat că va continua dezvoltarea medicamentului său candidat pentru reducerea greutăţii, administrat de două ori pe zi.
Structure Therapeutics dezvoltă medicamente pentru obezitate, cu administrare orală, despre care susţine că sunt mai simplu de fabricat comparativ cu cele actuale, injectabile. „Există o oportunitate pentru preţuri mai bune. Accesibilitatea este foarte importantă pentru noi”, a declarat CEO-ul companiei, Ray Stevens. Zealand Pharma şi Boehringer Ingelheim au declarat că tratamentul lor experimental pentru obezitate a dovedit o reducere a greutăţii corporale cu aproape 19% într-o etapă intermediară a unui studiu, în cazul participanţilor care au atins doza vizată pentru medicamentul injectat. Versanis Bio, parţial deţinută de Novartis, lucrează la un medicament numit bimagrumab, conceput pentru a bloca legarea proteinelor de receptorii despre care se crede că inhibă dezvoltarea musculară şi favorizează acumularea de grăsime. „Definim calitatea scăderii în greutate drept procentul din greutatea pierdută atribuit reducerii grăsimii”, a declarat directorul ştiinţific de la Versanis, Lloyd Klickstein. „În cazul dietei, chirurgiei bariatrice, medicamentelor incretine sau a altor medicamente pentru pierderea în greutate, între două treimi şi trei sferturi din greutatea pierdută este grăsime”, adăugând că un sfert este masă musculară.
Producătorii de medicamente anticipează că aceste date din studiile clinice viitoare, menite să demonstreze că pierderea în greutate asociată medicamentelor de tip GLP-1 are un impact semnificativ asupra efectelor la nivel cardiovascular, vor contribui la convingerea asiguratorilor din domeniul sănătăţii să relaxeze restricţiile privind rambursarea.