Mersul pe jos menține sistemul cardiovascular sănătos! Și, potrivit experților, o plimbare de doar 20 de minute pe zi este benefică în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Pentru vârstnici, douăzeci de minute de exerciții moderate până la intense pe zi pot preveni cel mai bine bolile cardiace majore, inclusiv insuficiența cardiacă, la vârste înaintate, potrivit unei cercetări publicate în revista de specialitate Heart, citată de Hotnews. Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, adică aproximativ 20 de minute de mișcare pe zi. Însă, doar 1 din 4 adulți reușesc să atingă acest obiectiv, potrivit statisticilor AHA. „O plimbare scurtă pe zi te ajută să ajungi la cele 150 de minute de mișcare săptămânală. Și tot ce trebuie să faci e să parchezi puțin mai departe de intrarea în magazin sau să cobori cu o stație mai devreme și să-ți continui drumul pe jos până la destinație”, a exemplificat dr. Gerald Jerome, cercetător și profesor la Universitatea Towson. Mersul pe jos are mai multe beneficii pentru sănătatea inimii, cum ar fi:*Creșterea forței mușchilor, inclusiv de la nivelul inimii;*Îmbunătățirea funcției pulmonare;*Scăderea tensiunii arteriale;*Scăderea colesterolului;*Scăderea glicemiei;*Scăderea trigliceridelor;*Scăderea proteinei C-reactive, o proteină inflamatorie care crește în cazul afecțiunilor cronice; *Reducerea riscului de atac de cord și boli de inimă.
Dr. Smadar Kort, medic cardiolog, a explicat că mersul pe jos crește ritmul cardiac, iar inima pompează mai mult oxigen și nutrienți în mușchi. De asemenea, îmbunătățește fluxul de sânge, scade tensiunea arterială și poate face inima mai puternică, în timp. „Mersul pe jos te poate ajuta să te menții la o greutate sănătoasă sau să slăbești dacă ai kilograme în plus și poate scădea tensiunea arterială”, a explicat dr. Kort. Potrivit National Heart, Lung, and Blood Institute, activitatea fizică regulată poate ajuta la scăderea colesterolului LDL „rău” și la creșterea nivelului de colesterol HDL „bun”. Controlul colesterolului e un pas important când vine vorba de sănătatea inimii pentru că un nivel crescut de colesterol „rău” poate înfunda arterele crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Activitatea fizică regulată poate, de asemenea, să reducă inflamația din întreg corpul și să scadă riscul apariției bolilor cronice precum diabetul, cancerul și bolile coronariene. În plus, mișcarea e benefică pentru sănătatea mintală. „Mersul pe jos, în special în natură, poate ajuta la reducerea stresului. Știm că stresul are un efect negativ asupra sănătății, inclusiv asupra sănătății cardiovasculare,” a menționat dr. Smadar Kort. Niciodată nu e prea târziu să începi să faci mișcare. Există puține studii care au analizat dacă cei care se apucă de exerciții fizice la o vârstă mai înaintată sunt mai protejați împotriva bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Pentru a analiza acest aspect, cercetătorii s-au bazat pe date din cadrul Progetto Veneto Anziani (ProVA), un studiu la care au luat parte 3099 de italieni cu vârste peste 65 de ani. Evaluările inițiale, care au inclus istoricul medical detaliat, examinarea fizică, testele imagistice și analizele de teste de sânge, au fost efectuate între anii 1995 și 1997, cu două evaluări suplimentare la 4 și 7 ani distanță.
La începutul studiului, femeile erau mai predispuse decât bărbații să aibă mai mult de patru afecțiuni coexistente, cu o prevalență mai mare a osteoartritei, osteoporozei și a bolilor cronice de rinichi. Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și diabetul zaharat au fost mai frecvente în rândul bărbaților. Participanții au completat chestionare cu privire la nivelul de activitate fizică la fiecare moment. Activitatea fizică moderată a inclus mersul pe jos, bowlingul pe gazon și pescuitul, în timp ce activitatea fizică intensă a inclus grădinăritul, antrenamentele la sală, mersul cu bicicleta, dansul și înotul. Cei care practicau 20 de minute sau mai mult de activități fizice pe zi au fost catalogați ca fiind activi, pe când cei care au făcut mai puțin de 20 de minute de mișcare pe zi erau catalogați drept inactivi. Bărbații aveau mai multe șanse să fie mai activi decât femeile. Au fost, de asemenea, colectate și alte informații de bază privind veniturile, nivelul de educație, numărul de membri ai familiei, fumatul și consumul de alcool. Starea de sănătate a tuturor participanților a fost apoi urmărită prin intermediul biletelor de externare din spital și al certificatelor de deces până la sfârșitul lunii decembrie 2018. Analiza finală a inclus 2.754 de participanți cu date complete, dintre care 1.398 erau femei (60%). Menținerea unui stil de viață activ scade riscul de boli cardiovasculare și deces
În perioada de monitorizare, au fost date 1.037 de noi diagnostice de boli de inimă, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. S-a observat că o creștere a nivelului de activitate fizică, precum și menținerea unui stil de viață activ în timp au fost asociate cu riscuri mai scăzute de boli cardiovasculare și deces atât la bărbați, cât și la femei. Cea mai mare reducere a riscului a fost observată pentru noile cazuri de boală coronariană și insuficiență cardiacă la vârsta înaintată târzie. Potrivit rezultatelor, cele mai mari beneficii ale activității fizice asupra sănătății cardiovasculare au fost înregistrate la vârsta de 70 de ani. Riscul a fost doar ușor mai scăzut la vârsta de 75 de ani, iar la vârsta de 80-85 de ani nu s-a observat nicio modificare, lucru care sugerează că activitatea fizică are un impact mai bun înainte de 80 de ani.
Cercetătorii au observat, de asemenea, că pentru un efect mai vizibil în reducerea riscului bolilor de inimă și a insuficienței cardiace, sunt necesare între 20 și 40 de minute de activitate fizică moderată până la intensă în fiecare zi. „Ar trebui recomandate cel puțin 20 de minute de activitate fizică moderată până la intensă pe zi pentru a obține cele mai mari beneficii cardiovasculare. Efectul favorabil al activității fizice poate fi explicat pur și simplu prin capacitatea sa de a încetini procesul de ateroscleroză printr-un control mai bun al tensiunii arteriale, al nivelului de glucoză din sânge și al lipidelor,” au precizat doctorii Enrico Fabris și Gianfranco Sinagra de la Universitatea din Trieste, Italia.
Medicii au concluzionat că „mișcarea este medicament” și chiar și o perioadă scurtă de activitate fizică poate avea efecte benefice pentru persoanele în vârstă.