Luiza Rădulescu Pintilie

Sub bolta lăcașurilor bisericești cu sfinți și sub cerurile sufletești ale bisericilor purtate în inimi, din noaptea zilei de 23 iunie spre zorii celei de 24 iunie și, apoi, deodată cu prefirarea celor 24 de ceasuri-lumină ale acesteia, este și într-un loc și în celălalt timp de mare sărbătoare. Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, trăitorii satului românesc alătură marelui praznic și tradiției creștine frumoasa împletire a unor obiceiuri și ritualuri etnofolclorice ale Sânzienelor sau Drăgaicei – singura sărbătoare păgână care se regăsește în calendarul creștin-ortodox, lăsate moștenire din generație în generație. În fapt, o unitate de trăiri, de emoții, de credințe așezate în lumina dinspre cer pe pământ a rugii, a credinței și a încredințării în bine, în frumos și a unei taine care, învăluind existența, o face cu atât mai frumoasă. Sub o asemenea boltă atât de cuprinzătoare se va desfășura vineri, 23 iunie, cu începere de la ora 19,00, pe esplanada din fața atât de maiestuos impunătoarei biserici ploieștene “Nașterea Domnului“ și “Sfântul Apostol Andrei“ (din cartierul Cina) un spectacol-eveniment, numit simbolic “Seară de Sânziene “.
Va deschide programul Grupul vocal-folcloric “Ciobănașu’ de la munte“, care sub coordonarea prof. Adriana Elena Deaconu va prezenta un potpuriu de cântec românesc.
Apoi, înspre înnoptarea în care se crede că se deschid porțile cerești, cu siguranță se vor deschide și porțile sufletești ale celor prezenți – intrarea este liberă – sub armonia interpretărilor muzicale susținute de elevi ai prestigiosului Colegiu de Artă ”Carmen Sylva“, îndrumați de profesorii Anca Borcea, Tereza Sandu, Irina Ungureanu, Mircea Ițcuș, Bogdan Cioceanu.
Acorduri de pian, flaut, chitară vor căpăta valențele interpretative ale unor talentați elevi: Zian Antonescu, Matei Marin, Mihai Văsceanu, Anastasia Gheorghe, Sabina Ițcuș, Andreea Borănescu, Luca Vulpe, Ioana Andreescu, David Petre, Antonia Lemnete, Sebastian Căpraru Minescu. Irene Ițcuș va vorbi despre sărbătoarea Sânzienelor. Pentru a întregi atmosfera și comuniunea întru sărbătoare, cei prezenți sunt îndemnați să poarte cămașă albă sau ie, pe 24 iunie fiind marcată Ziua Universală a Iei – frumoasa piesă vestimentară componentă a portului tradițional românesc pe care Unesco a introdus-o în patrimoniul cultural imaterial al umanității.