V.S.

În cadrul minunat care amintește de așezămintele mănăstirești, deși se află într-o zonă de blocuri din cartierul Mihai Bravu, frumoasa Biserică Domnească din Ploiești, care poartă hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost din nou loc de pelerinaj pentru ploieștenii veniți din toate colțurile orașului. Miercuri seară și ieri, în ziua hramului, au fost aici mulți credincioși sau curioși care nu călcaseră până acum pragul lăcașului de cult care impresionează prin zidurile sale vechi, prin pisania sa și istoria de veacuri a micuței biserici care împlinește 384 de ani!
Biserica Domnească din Ploiești, monument istoric, este cel mai vechi lăcaș de cult din oraș și a fost prima construită în întregime din zidărie, ctitorită de domnul Țării Românești Matei Basarab, în anul 1639, în urma victoriei din 1637 obținută împotriva lui Vasile Lupu, domnul Moldovei. Din vechea biserică ridicată în timpul domniei lui Matei Basarab s-au păstrat zidurile laterale și din spate, de o grosime impresionantă, specifice perioadei în care a fost construită.
Biserica Domnească se deosebește de alte lăcașuri de cult din Ploiești și prin porțile sculptate de meșteri maramureșeni, cu zeci de ani în urmă.