Nicoleta Dumitrescu
Inclusă în calendarul zilelor libere, respectiv al acelora în care nu se lucrează, ziua de 1 Iunie din acest an este, cu siguranță, cu totul aparte față de altele în care a fost marcată Ziua Internațională a Copilului. Diferența este că acum, în România, chiar dacă nu mai au vârsta șotronului, pare că mulți adulți au dat cu adevărat în mintea copiilor! Altfel nu se explică atitudinea și comportamentul politicienilor din ultima perioadă, un cumul de reacții ca rod al unui lung șir de promisiuni neîndeplinite așternute pe un covor sub care au fost pitite, ca sub un preș, multitudinea de nereguli, trocuri, negocieri și compromisuri ce au făcut ca, de 1 Iunie, în stradă, să fie expus un mare tablou al nemulțumirilor.
Chit că nu este autoritate locală sau instituție de cultură din țara asta care să nu-și fi pus pe agenda priorităților și organizarea unor acțiuni speciale pentru ziua de 1 Iunie, ca niciodată, de ziua lor, în România, copiii s-au simțit, din cauza vremurilor pe care le trăiesc, mai vulnerabili ca niciodată.
Din vina cui? A politicienilor! A acelora care, în campaniile electorale, nu mai prididesc cu promisiunile, care mai de care, cu planuri mărețe inclusiv pentru generațiile de mâine – considerate, de către absolut toți liderii, viitorul țării! Realitatea a demonstrat, însă, că aceste promisiuni s-au risipit precum ceața, interesul fiind strict doar pentru partide, mai ales atunci când se află la putere.
Ca niciodată în ultimii ani, profesorii au declanșat greva generală, fiind pentru prima dată când, într-un număr extrem de mare, peste 20.000 de persoane, să vină la București din toate zonele țării- așa cum s-a întâmplat pe data de 30 mai a.c. – și să mărșăluiască pe stradă, protestând în fața Guvernului, dar și la Cotroceni. De ce tocmai acum, la final de an școlar, profesorii au intrat în grevă generală, sindicaliștii din Educației au spus chiar din prima zi a protestelor, și anume din cauza faptului că s-au săturat de promisiunile care nu s-a pus în aplicare, mai ales în ceea ce privește majorările salariale.
Dacă după minivacanța de Rusalii i se va pune capăt acestei greve, rămâne de văzut. Oricum, ceea ce s-a mai văzut este că inclusiv șeful de la Cotroceni a reacționat destul de târziu, abia ieri, după mai bine de o săptămână de la declanșarea protestelor, după ce i-a primit pe sindicaliștii din Educație, președintele statului chemându-i la consultări și pe politicienii din coaliția aflată la guvernare.
Oricum, având în vedere eșecul negocierilor pe această temă, e clar că politicienii au considerat protestul profesorilor ceva trecător, dovadă că, ulterior, liderii din coaliție și-au împărțit, frățește, discuțiile, respectiv negocierile cu sindicaliștii din toate sectoarele care au pus deja pe tapet revendicări salariale. Dacă, însă, cei care sunt acum la putere nu s-ar fi manifestat ca niște copii răzgâiați, care vor să pună piedică și să le și fure mingea din mână acelora care îi consideră adversari, deși păreau că joacă în aceeași echipă, nu se ajungea la realitatea vremurilor de astăzi.
De altfel, multe evenimente dintre cele considerate neplăcute și cu efecte negative nu ar fi avut loc dacă aceia pe care românii i-au învestit cu încrederea, respectiv votul lor, nu ar fi dat în mintea copiilor, situație valabilă inclusiv în cazul rotativei la guvernare, când, așa cum s-a văzut, ciondăneala cea mai mare a fost pe împărțirea ministerelor!