Consiliul Superior al Magistraturii a transmis că sistemul judiciar este de acord ca nivelul maxim al pensiei să nu depăşească salariul în plată al unui magistrat în activitate.
„În contextul apariţiei în spaţiul public a mai multor articole de presă care prezintă în mod eronat poziţia sistemului judiciar cu privire la necesitatea reformării sistemului de pensii, se impun următoarele precizări: sistemul judiciar este de acord ca soluţia legislativă propusă să reglementeze un nivel maxim al pensiei, care să nu depăşească salariul în plată al unui magistrat în activitate”, se precizează într-un comunicat al CSM, transmis AGERPRES.
De asemenea, Consiliul arată că sistemul judiciar apreciază că este necesar să se stabilească o vechime în magistratură de minimum 25 de ani pentru pensia de serviciu, din care în mod obligatoriu 20 de ani în funcţia de judecător sau procuror. „Suntem de acord cu stabilirea unei vârste de pensionare, dar precizăm că este necesară o perioadă de tranziţie pentru a asigura încrederea legitimă a profesioniştilor din sistemul judiciar, care şi-au început cariera în temeiul unui cadru juridic diferit. Prin urmare, este necesar ca dispoziţiile legale să reglementeze o metodă reală de etapizare a creşterii vârstei de pensionare, pe o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să nu se creeze situaţii discriminatorii între profesioniştii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu o vârstă biologică diferită”, precizează sursa citată.
Totodată, CSM apreciază că este necesar ca soluţia legislativă să prevadă un mecanism de pensionare anticipată, cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie, ce există în prezent în legislaţia care reglementează sistemul public de pensii.
„Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută şi pentru magistraţi, mai ales în condiţiile în care, potrivit proiectului de lege, limita de vârstă pentru pensionare urmează a fi majorată considerabil”, afirmă Consiliul Superior al Magistraturii.